E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11447
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Deklarējot dzīvesvietu, nav vajadzīga īpašnieka piekrišana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2017
Valērijs Ņikuļins

Labdien! Manā dzīvesvietā (daudzstāvu mājas dzīvoklis) bez manas piekrišanas tika deklarēti divi cilvēki. Uz kāda likuma pamata tas var notikt? Kā es varu anulēt šo deklarāciju? Kurš ir atbildīgs par šo nelikumīgo deklarāciju? Kāpēc šodien tāda nelikumīga darbība ir iespējama Latvijā, kas ir Eiropas Savienības locekle? Mana dzīvesvietas ir Pļavnieki, Rīga.

A
atbild:
20. februārī, 2017
Linda Balode
LV portāls

Deklarējot dzīvesvietu, nav vajadzīga īpašnieka piekrišana, ko nosaka Dzīvesvietas deklarēšanas likums, līdz ar to persona likumiski var deklarēt savu dzīvesvietu bez īpašnieka atļaujas. Diemžēl valsts labvēlību, maksimāli vienkāršoto deklarēšanās kārtību, negodprātīgi cilvēki mēdz izmantot ļaunprātīgi, melojot par deklarēšanās tiesisko pamatu un deklarējot savu dzīvesvietu tur, kur nav tiesību deklarēties.

Ne deklarējot dzīvesvietu klātienē, ne elektroniski, cilvēkam nav jāuzrāda deklarēšanās tiesiskumu apliecinoši dokumenti vai līgumi. Patiesu ziņu sniegšana ir paša cilvēka godaprāts. Savukārt ziņu patiesumu apliecina iesniedzēja paraksts, e-paraksts vai tam pielīdzinātā internetbankas autorizācija.

Ja esat konstatējis, ka Jūsu īpašumā bez tiesiska pamata ir deklarējusies cita persona, ir jāvēršas ar iesniegumu attiecīgajā pašvaldībā par dzīvesvietas deklarācijas pārbaudi. Rīgā iesniegumu var aizpildīt Rīgas domes apmeklētāju centrā, tālāk to nodos Rīgas domes Personu dzīvesvietas reģistrācijas komisijai. Lēmumu par deklarētās dzīvesvietas ziņu anulēšanu attiecīgā iestāde pieņem viena mēneša laikā, taču nepieciešamības gadījumā to var pagarināt uz laiku līdz četriem mēnešiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas