E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11442
Lasīšanai: 3 minūtes

Uztura līgums un uztura devēja parādsaistības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2017
Valdis

Labdien! Jautājums ir par uztura līgumu - kas notiks ar uztura ņēmēju un viņa tiesībām gadījumā, ja nekustamais īpašums, kuru ierakstīja uz uztura devēja vārda, tiks pārdots tiesu izpildītāja piespiedu izsolē (uztura devēja parādu dēļ). Kā pirmais apgrūtinājums zemesgrāmatā ierakstīts uztura līgums – ķīlas tiesība uztura vērtībā. Kā otrais apgrūtinājums – hipotēka par labu kreditoram (ierakstīts zemesgrāmatā vēlāk). Mēģināju atrast atbildi normatīvajos aktos, kā arī konsultējos pie tiesu izpildītajiem. Ir divi viedokļi:

1) īpašuma ieguvējs saņems īpašumu, bet pirkuma maksas daļa pēc izsoles izdevumu atskaitīšanas tiks izmaksāta uztura ņēmējam, pamatojoties uz ķīlas tiesību;

2) īpašuma ieguvējs pārņems uztura dēvēja saistības pilnā apjomā un turpinās pildīt līguma noteikumus.

Kā notiks dzīvē? Kā būs ar uztura ņēmēja tiesībām dzīvot īpašumā, ja attiecīgs apgrūtinājums nav ierakstīts atsevišķi zemesgrāmatā, bet ir norādīts uztura līgumā? Lūdzu pamatot atbildi ar likuma pantiem. Paldies!

A
atbild:
21. martā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dāvis Volksons, zvērināts advokāts

Ņemot vērā faktu, ka īpašuma tiesības apgrūtinājums dzīvot dzīvoklī nav ierakstīts zemesgrāmatā, bet ir minēts tikai uztura līgumā, šī saistība ir atzīstama par saistību tiesību, nevis lietu tiesību, un tādējādi tā apgrūtina nekustamo īpašumu. Tādēļ pusēm vajadzētu vienoties par apgrūtinājuma ierakstīšanu zemesgrāmatā, lai šādas saistības esamību zinātu trešās personas un tas tām būtu saistošs.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 613. panta piekto daļu, apstiprinot izsoles aktu, tiks dzēsti apgrūtinājumi un parādi. No jautājumā iekļautās informācijas nav zināms, vai  ķīlas tiesībai ir noteikta vērtība un to faktiski ir iespējams aprēķināt, lai noteiktu ķīlas tiesības vērtību.  Tādēļ izpildes procesā būs apgrūtinoši noteikt uztura ņēmējam izmaksājamās summas daļu. Maz ticama ir iespēja, ka īpašuma ieguvējs uzņemsies uztura došanas pienākumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas