E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11435
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Kā rīkoties, lai atteiktos no īpašuma?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2017
Gunārs

Par nekustamā īpašuma atmešanu. Man pieder domājamā daļa kopīpašumā. Viens kopīpašnieks ir garīgi slims, pieteica mantojumu, bet tālāk neformē. Lieta iegūlusi advokāta skapī. Šī persona dzīvo kopīpašumā, bet par to nerūpējas, sasaldēta apkure, beidz nokurināt iekšējos koka apšuvumus. Mēs, pārējie, esam nostiprinājuši savas daļas zemesgrāmatā, maksājam NĪN. Es vēlētos no savas daļas atteikties pilnīgi un galīgi, atdot vienalga kam, valstij, ugunij vai debesīm.

A
atbild:
20. februārī, 2017

Civillikuma 1032. pants nosaka, ka ar īpašnieka gribu viņa īpašuma tiesība uz kādu lietu izbeidzas, kad viņš lietu atmet, nenododams to citiem, vai arī kad viņš īpašuma tiesību atdod uz to citam. Civillikuma 930. panta piezīme nosaka, ka nekustamas bezīpašnieka lietas piekrīt valstij.

Persona tiesības atmest nekustamo īpašumu var realizēt, iesniedzot atbilstošu nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatu nodaļai par personas īpašuma tiesību dzēšanu uz konkrēto nekustamo īpašumu. Zemesgrāmatas tiesneša pozitīvs lēmums un atbilstošs ieraksts zemesgrāmatā būs par pamatu turpmākai valsts īpašuma tiesību nostiprināšanai uz nekustamo īpašumu saskaņā ar Civillikuma 930. panta piezīmi.

Ja persona nevēlas saglabāt īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, tā var arī nekustamo īpašumu:

  • dāvināt. Civillikuma 1912. pants nosaka, ka dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību;
  • vai pārdod. Civillikuma 2003. pants nosaka, ka pārdot var katrs, kam ir tiesība pārdodamo priekšmetu brīvi atsavināt.

Ņemot vērā, ka no aprakstītā gadījuma secināms, ka nekustamais īpašums ir kopīpašums, tad konkrētajā gadījumā pirmpirkuma tiesības ir kopīpašniekiem. Saskaņā ar Civillikuma 1073. pantu, ja kāds nekustama īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesība, bet gadījumos, kad pirmpirkuma tiesību nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ, – izpirkuma tiesība.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas