E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11418
Lasīšanai: 4 minūtes
8
8

Parādniekam jāinformē zvērināts tiesu izpildītājs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2017
Boriss

Civilprocesa likuma 596. pants (summas, uz kurām nevar vērst piedziņu) 4. punkts noteic, ka piedziņu nevar vērst uz sociālās palīdzības pabalstiem. Manā gadījumā saskaņā ar piešķirto trūcīgas personas statusu uz “PrivatBank” bankas kontu (kas ir apķīlāts saskaņā ar tiesu izpildītāja attiecīgo rīkojumu) tiek pārskaitīti tikai sociālie pabalsti, proti, garantētais minimālais ienākums (GMI), pabalsts, dzīvojamās telpas īres apmaksas pabalsts un (vienu reizi gadā) kurināmā iegādes pabalsts. Citu ienākumu nav! Saprotams, ka vienu mēnesi gadā sakarā ar kurināmā iegādes pabalsta pieskaitīšanu kopējā pabalstu summa pārsniedz 380 eiro, līdz ar to “PrivaBank” administrācija liedz man saņemt sociālos pabalstus par kopējo summu un daļu no minētajiem sociālās palīdzības pabalstiem pretlikumīgi pārskaita tiesu izpildītājam. Kārtējo reizi es biju spiests vērsties pie tiesu izpildītāja, tērēt savu laiku un nelielu naudu (bankas izdrukas izgatavošanai, vērsties pie sociālās palīdzības iestādes, lai saņemtu nepieciešamos dokumentus, braucu pie tiesu izpildītāja), kā rezultātā prettiesiski pārskaitītā nauda ir atgriežama manā kontā, bet banka atstāj sev nelikumīgi ieturēto naudu 0,36 eiro apmērā „par tiesu izpildītāja konta (prettiesisku!) pārskatīšanas veikšanu”. Lūdzu izskaidrot, vai bankas darbībai jābūt atbilstošai Latvijas Republikas likumdošanai? Proti, Satversmes 109. panta noteikumiem to kopsakarā ar Civilprocesa likuma 596. panta prasībām? Vai arī Satversmes noteiktās pamattiesības nav obligātas nevalstiskām juridiskām personām?

A
atbild:
20. februārī, 2017

Kredītiestādes pienākums ir izpildīt zvērināta tiesu izpildītāja rīkojumus un nodrošināt klientam pieejamo summu minimālās mēneša darba algas apmērā. Par naudas līdzekļu izcelsmi, tostarp par līdzekļiem, uz kuriem nevar tikt vērsta piedziņa, parādniekam savlaicīgi ir jāinformē zvērināts tiesu izpildītājs. Līdz ar to, ja kontā tiek pārskaitīti tādi naudas līdzekļi, uz kuriem piedziņu nevarēja vērst, parādniekam ir pienākums tiesu izpildītāju informēt par šādiem līdzekļiem, iesniedzot rakstveida pierādījumus. Pēc pamatojošo dokumentu iesniegšanas tiesu izpildītājs nosūtīs kredītiestādei rīkojuma grozījumu, norādot, ka piedziņa nav vēršama uz tām naudas summām, uz kurām to liedz Civilprocesa likuma 596. pants. Kredītiestāde pieņem izpildei zvērināta tiesu izpildītāja rīkojumus saskaņā ar Civilprocesa likuma 551. panta pirmajā daļā noteikto, ka 'tiesu izpildītāja prasības un rīkojumi, izpildot tiesu spriedumus un citus nolēmumus, ir obligāti fiziskajām un juridiskajām personām visā valsts teritorijā", savukārt komisijas maksa par tiesu izpildītāja rīkojuma pieņemšanu izpildei un apstrādi tiek ieturēta atbilstoši kredītiestāžu cenrāžiem. Kredītiestādes ieturētās komisijas maksas par pakalpojumu sniegšanu nav pielīdzināma piedziņas vēršanai saskaņā ar Civilprocesa likuma prasībām.

Ņemot vērā, ka kredītiestāžu sniegtie pakalpojumi saskaņā ar tiesību aktiem nav sabiedriskie pakalpojumi un kredītiestāžu piemērotajām cenām (tarifiem) nav noteikts valsts regulējums, kredītiestādēm pašām ir tiesības noteikt samaksu par saviem pakalpojumiem.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas