E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11403
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Bērna nodrošināšana ar uzturlīdzekļiem ir darbspējīgu vecāku pienākums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2017
natalja

Bērnam palika 18, iesniedza prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, piesprieda maksāt, bet nav līdzekļu, no kā piedzīt. Sagatavoju prasību pret vecvecākiem. Kādas iespējas piedzīt no vecvecākiem? Paldies!

A
atbild:
21. februārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. pants paredz vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Tātad bērna nodrošināšana ar uzturlīdzekļiem vispirms ir vecāku pienākums – absolūts un neapstrīdams. Nekādi apstākļi, tostarp trūkums, bezdarbs vai veselības problēmas, nevar atbrīvot vecākus no pienākuma dot uzturu savam bērnam.

Civillikuma 179. panta ceturtajā daļā noteiktais pienākums uzturēt bērnu attiecināms uz vecvecākiem tikai tādā gadījumā, ja vecāku nav vai viņi uzturēt bērnu nespēj. Jēdziens “nespēj” šajā gadījumā ietver objektīvu iemeslu, kura dēļ vecāki neatkarīgi no viņu gribas nevar izpildīt savu pienākumu uzturēt bērnu.

Tiesu praksē, vērtējot spēju uzturēt bērnu, tiek ņemts vērā ne tikai personas mantiskais stāvoklis lietas izskatīšanas brīdī, bet arī personas faktiskās iespējas nopelnīt jeb darbspējas, kas ietver konkrētās personas vecumu, izglītību, darba pieredzi, veselības stāvokli un citus personību raksturojošus faktorus. Apstāklis, ka bērna tēvam šobrīd nav mantas, uz ko vērst piespiedu piedziņu,  nav tulkojams kā nespēja uzturēt bērnu. Proti, ja bērna tēvam šobrīd nav ienākumu un uzturlīdzekļus nav iespējams maksāt, viņa pienākums ir darīt visu iespējamo, lai to uzlabotu un tādējādi nodrošinātu sava bērna pamatvajadzības.

Līdz ar to Civillikuma 179. panta ceturtā daļa nesaista vecvecāku pienākumu uzturēt mazbērnus ar bērnu vecāku attieksmi pret saviem pienākumiem. Vecvecāku pienākums uzturēt mazbērnus saistāms ar objektīviem apstākļiem, kuru dēļ vecākiem ir liegta iespēja šo pienākumu pildīt, piemēram, bērna vecāki ir nepilngadīgi.  Tikai konstatējot vecāku nespēju uzturēt bērnus, tiesa var lemt par uzturlīdzekļu piedziņu no vecvecākiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas