E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11381
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ko iesākt, ja pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma nav dzīvesvietas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2017
Anatolijs

Līdz apcietinājumam 1995. gadā es bija deklarēts Rīgā, manas sievas dzīvoklī, bet apcietinājuma laikā sieva noformēja šķiršanu, un līdz ar to es zaudēju dzīvokļa īres tiesības. Atbrīvojos 1999.gada jūnijā, es nevarēju saņemt Rīgas deklarāciju un nezināju par to, ka ir iespēja saņemt palīdzību dzīvojamās telpas izīrēšanai pirmkārt 5. reģistrā. Pēc tam es tiku atkal arestēts un pavadīju cietumā laiku līdz 2016. gada oktobrim. Šobrīd dzīvokļu pārvaldes komisija atteic mani reģistrēt ar pamatojumu, ka nav datu, ka mana "pastāvīgā dzīvesvieta pirms apcietināšanas būtu bijusi Rīgas pilsētā un ka būtu to zaudējis apcietinājuma laikā". Lūdzu izskaidrot šo situāciju. Vai patiešām es pilnīgi zaudēju tiesības uz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā?

A
atbild:
23. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldībai, iespējams, formāli varētu būtu taisnība, jo ievērots likuma burts. Likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteikts, ka pašvaldībai pirmkārt ar dzīvojamo telpu jānodrošina maznodrošinātas personas, kuras pēc soda izciešanas atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, ja tās pirms notiesāšanas dzīvoja attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā un tām nav iespējams likumā noteiktajā kārtībā iemitināties agrāk aizņemtajā dzīvojamā telpā. Šis noteikums neattiecas uz tām personām, kuras devušas piekrišanu privatizēt to īrēto valsts vai pašvaldības dzīvokli citai personai un noslēgušas ar šo personu vienošanos par dzīvojamās telpas lietošanas tiesību izbeigšanu vai ar kuru piekrišanu dzīvoklis ir pārdots vai citādi atsavināts, un darījuma rezultātā persona zaudējusi lietošanas tiesības uz attiecīgo dzīvokli.

Turklāt šis pats likums paredz, ka par to, ka personas, kuras izcieš sodu ieslodzījuma vietā, būs jānodrošina ar dzīvojamo telpu, ieslodzījuma vietas administrācija paziņo attiecīgajām pašvaldībām, kuru pienākums ir sniegt šāda veida palīdzību. Paziņojums nosūtāms ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms tam, kad attiecīgā persona tiek atbrīvota no ieslodzījuma vietas.

Taču jautājums ir – ko iesākt Jums un iespējami ātri?

No Jūsu jautājumā izklāstītā nav noprotams, vai esat probācijas dienesta klients. Ja gadījumā esat Valsts probācijas dienesta uzraudzībā, tad par situāciju ir jāinformē darbinieks, kas strādā ar Jūsu lietu, lai pajumtes problēmu varētu sākt risināt.

Ja neesat Probācijas dienesta uzraudzībā, ja Jums nav pastāvīgas dzīvesvietas, palīdzība jāmeklē nevalstiskajās organizācijās, to ieteica arī dienestā. Latvijā tādas ir vairākas, un to kontakti atrodami internetā.

Piemēram, sociālās rehabilitācijas centrs "Ratnieki" piedāvā sociālās izstumtības riska grupu un no ieslodzījuma vietām iznākušiem cilvēkiem kompleksu atbalsta programmu. Centrs atrodas Babītes novada Salas pagastā. Internetā ir informācija par centru.  Ja saskatāt, ka tā varētu būt Jūsu iespēja mēģināt sakārtot savu situāciju, un Jums ir vēlme to izdarīt, vispirms ar centru jāsazinās pa telefonu (29132183, atbildēs Jurijs).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas