E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11375
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemes piespiedu nomas attiecības pastāv uz likuma pamata

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2017
Natālija

Labdien! Mūsu mājas dzīvokļu īpašnieki saņēma no AS "Pilsētas zemes dienests" vēstules pat zemes nomas maksu – par parādu piedziņu. Zemes noma par periodu no 01.01.2008. līdz 30.09.2008.gadam. Tobrīd nebija sagatavoti rēķini, nebija parakstīti līgumi ar iedzīvotājiem par nomu, nebija pieņemts likums par zemes nomas maksas piedzīšanu. Vai ir likumīgi ar atpakaļejošu datumu, jo likums nebija pieņemts, izrakstīt šādus rēķinus un prasīt arī parāda atgūšanas izdevumu dzēšanu 21 dienas laikā? Uzreiz sekoja raksti par parādu procesu.

A
atbild:
16. februārī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dāvis Volksons, zvērināts advokāts

Saskaņā ar judikatūrā paustajām atziņām zemes nomas piespiedu tiesiskās attiecības pastāv uz likuma pamata. Tādēļ par zemes lietošanu, kas atrodas zem daudzdzīvokļu mājas, ir maksājama nomas maksa arī gadījumos, kad zemes nomas līgums nav noslēgts rakstveidā. Lai zinātu, vai ir pienākums maksāt zemes nomas maksu par periodu no 2008. gada, ir jānoskaidro, vai prasījums nav noildzis. Vispārējais noilguma termiņš ir desmit gadi, bet komercdarījumiem kopš 2010. gada ir noteikts trīs gadu noilguma termiņš. Ja juridiska persona nodarbojas ar zemes iznomāšanu, tad šādas tiesiskās attiecības ir atzīstamas par komercdarījumu.

Parāda piedzinēju pakalpojumu izmantošana ir zemes iznomātāja tiesība un arī saistība. Tādēļ arī zemes iznomātājam ir pienākums norēķināties ar parāda piedzinēju par zemes iznomātājam sniegto parāda piedziņas pakalpojumu. Tiesiskas attiecības var nodibināt ar līgumu, likumu vai tiesas spriedumu. Jautājuma apraksts vedina domāt, ka nav konstatējamas dzīvokļu īpašnieku tiesiskas attiecības ar parāda piedzinēju, kas ir zemes īpašnieka pilnvarotā persona. Tādēļ prasība par parāda piedziņas izdevumu samaksu ir apšaubāma.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas