E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11373
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zemes nomas līguma slēgšana zemes kopīpašuma gadījumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2017
Oskars

Zeme zem dzīvojamās mājas, kurā ir mans dzīvokļa īpašums, pieder vairākiem īpašniekiem. Daļa dzīvokļu īpašnieku ir iegādājušies mājai piesaistītās zemes domājamās daļas, bet citas zemes īpašuma domājamās daļas pieder ar māju nesaistītam īpašniekam. Ar ko šādā gadījumā jāslēdz zemes piespiedu nomas līgums, kā nosaka, vai nomas maksai jāpiemēro PVN? Vai tie dzīvokļu īpašnieki, kuru īpašumā ir zemes domājamās daļas, var nomas maksu nemaksāt, vai arī visi maksā proporcionāli dzīvokļa izmēram, bet tie, kam īpašumā arī zeme, papildus gūst ienākumus no zemes iznomāšanas?

A
atbild:
15. februārī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dāvis Volksons, zvērināts advokāts

Kad zeme zem daudzdzīvokļu mājas pieder vairākiem īpašniekiem, tā faktiski ir kopīpašums. Atbilstoši Civillikumam ar kopīpašumu drīkst rīkoties tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Tādējādi arī līgums par zemes piespiedu nomu ir slēdzams par visu zemes gabalu.

Līdz ar to var veidoties situācija, ka faktiski līgums par zemes piespiedu nomu arī ir jānoslēdz arī tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri zemi zem mājas jau ir izpirkuši. Norēķinu kārtība par zemes nomas maksu ir jāparedz līgumā.

Pievienotās vērtības nodoklis papildus nomas maksai ir jāmaksā, ja zemes īpašnieks ir pievienotās vērtības nodokļa maksātājs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas