E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11371
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Deklarāciju varēs iesniegt, lai piemērotu diferencēto neapliekamo minimumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2017
Amanda

Labdien! Man ir jautājums par iesniedzamo deklarāciju. Sakiet, ko es varu atgūt, sniedzot šo deklarāciju, ja esmu nostrādājusi nepilnu gadu no janvāra līdz 21. decembrim, bet nekādu čeku, ko iesniegt, man nav. Vai ir vērts sniegt šo deklarāciju? Kā ir ar IIN atmaksu?

A
atbild:
20. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Šogad ir pirmais gads, kad tie nodokļu maksātāji, kuru gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs 2016. gadā nepārsniedza 12 000 eiro, var iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas izveidosies, piemērojot gada diferencēto neapliekamo minimumu.

Atgūstamā nodokļa summa ir atkarīga no tā, kādi bija ienākumi 2016. gadā darba vietā, kurā iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, un tika piemērots neapliekamais minimums 75 eiro mēnesī. 

Ja alga 2016. gadā bija līdz 380 eiro mēnesī, gada diferencētais neapliekamais minimums bija 1200 eiro (100 eiro mēnesī). Ja ik mēnesi algai jau ir piemērots minimālais neapliekamais minimums (mēnesī 75 eiro, gadā 900 eiro), tad gadā neizmantotā neapliekamā summa ir 300 eiro (1200 – 900 = 300). Pārmaksāto nodokli – 69 eiro – (23% no 300) būs iespējams atgūt 2017. gadā, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2016. gadu.

Ja alga bija robežās no 4560 (380 eiro mēnesī) eiro līdz 12 000 eiro (1000 eiro mēnesī), palielinoties ienākumam, piemērojamais gada diferencētais neapliekamais minimums pakāpeniski samazinās. Tādā gadījumā atgūstamā nodokļa summa būs mazāka.

Tātad, ja Jūsu ienākumi bija mazāki par 12 000 eiro gadā, varat iesniegt gada ienākumu deklarāciju tikai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanai. Iesniedzot deklarāciju Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), visi nepieciešamie dati deklarācijā ielasīsies automātiski. Čeki būtu vajadzīgi, lai deklarētu attaisnotos izdevumus par medicīnas un/vai izglītības maksājumiem.

Vēl jāpiebilst, ka atbildē izmantotas „apaļas”, nekoriģētas gada summas, bet Jūs esat nostrādājusi nedaudz mazāk nekā pilnu gadu. Ja nodokļa maksātājam neapliekamais minimums ir piemērojams par nepilnu gadu, diferencēto neapliekamo minimumu piemēro proporcionāli laikposmam, par kuru saskaņā ar likumu neapliekamais minimums ir piemērojams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas