E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11363
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Parāda piedziņas iespējas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2017
Baiba

Labdien! Man ar nomnieku ir noslēgts zemes nomas līgums. Līgumā ir punkts, kas paredz, ka nomnieks veiks samaksu par iznomāto zemi līdz attiecīgā gada beigām - decembrim. Tagad ir jau februāris, visa nauda nav samaksāta! Zvanu nomniekam, neceļ telefonu... Sūtu īsziņu, neatbild... Lūdzu, dodiet padomu, kā es varu likumīgā ceļā atgūt savu naudu. Varbūt iet uz policiju?

A
atbild:
14. februārī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dāvis Volksons, zvērināts advokāts

Nomas tiesiskās attiecības ir civiltiesisks darījums. Parāda esamības gadījumā nav ieteicams doties uz policiju, jo policijas kompetencē ir izmeklēt iespējamus noziedzīgus nodarījumus.

Savukārt uzņemto saistību nepildīšana, radot parādu, ir civiltiesisks strīds, un parāda piedziņa ir jāveic civiltiesiskā kārtībā. Gadījumos, kad parādnieks apzināti izvairās no saistību izpildes un nav sasniedzams, tiesā ir jāsniedz pieteikums par parāda piedziņu. Atkarībā no faktiskajiem apstākļiem pastāv iespēja vērsties tiesā ar pieteikumu par saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā. Šādā gadījumā pieteikums ir jāiesniedz Zemesgrāmatā. Ja pamatparāda summa nepārsniedz 2100 eiro, tad ir iespēja iesniegt maza apmēra prasību. Vispārējos gadījumos pastāv arī iespēja celt tiesā prasību par parāda piedziņu vispārējās tiesvedības kārtībā. Ja līgumā puses ir vienojušās par strīda nodošanu izskatīšanai šķīrējtiesā, prasība par piedziņu ir iesniedzama attiecīgajā šķīrējtiesā.

Katram no uzskaitītajiem parāda atgūšanas veidiem ir savi plusi un mīnusi, kurus var izvērtēt, iepazīstoties ar konkrēto zemes nomas līgumu.

Pirms vēršanās tiesā ieteicams nosūtīt nomniekam brīdinājuma vēstuli ar aicinājumu līdz konkrētam termiņam izpildīt uzņemtās saistības un brīdināt, ka pretējā gadījumā tiks celta prasība tiesā par parāda piedziņu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas