E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11362
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Jāvēršas jebkurā dzimtsarakstu nodaļā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2017
Igors

Ar bijušo sievu (viņa ir precējusies un ir jauns uzvārds) esam vienojušies, ka ar manu piekrišanu tiks mainīts mūsu meitas uzvārds uz bijušās sievas jauno uzvārdu, lai mūsu meita nejustos atdalīta, lai visiem bērniem (ģimenē vēl ir divi bērni, kuriem ir bijušās sievas jaunais uzvārds), kuri aug jaunā ģimenē, ir viens uzvārds un lai skolā viņa netiktu arī emocionāli aizskarta par savu veco uzvārdu. Bijusī sieva un mūsu kopīgā meita dzīvo ārpus Rīgas, dzimtsarakstu nodaļā (kur dzīvo bijusī sieva un meita) ir informējuši, ka es varot jebkurā Rīgas dzimtsarakstu nodaļā uzrakstīt šādu iesniegumu vai papīru par manu piekrišanu meitas uzvārda maiņai, lai nebūtu speciāli jābrauc uz pilsētu, kur deklarēta meita. Sakiet, lūdzu, vai tā ir iespējams, ka ierodos un uzrakstu iesniegumu par meitas uzvārda maiņu jebkurā pilsētas dzimtsarakstu nodaļā, vai man tomēr ir jābrauc uz to pilsētu, kur dzīvo meita ar bijušo sievu. Vai varu arī apstiprināt pie zvērināta notāra savu rakstīto papīru? Tas būs derīgs iesniegšanai dzimtsarakstu nodaļā?

A
atbild:
14. februārī, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Tiesisko pamatu dzimšanas reģistra ieraksta papildināšanai par bērna uzvārda maiņu noteic Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums (turpmāk - likums) un Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumi Nr. 761 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk - noteikumi).

Saskaņā ar likuma 44. panta otro daļu dzimtsarakstu nodaļa civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā labo kļūdas un ieraksta trūkstošās vai jaunas ziņas saskaņā ar ieinteresētās personas iesniegumu, ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē Latvijā, ieraksta labošanai vai papildināšanai ir pietiekams pamats un ja nav strīda starp ieinteresētajām personām.

Informējam, ka pēc personas argumentēta iesnieguma un dzimtsarakstu nodaļas atzinuma noteikumu 134. punkts un 134.7. apakšpunkts paredz papildināt dzimšanas reģistra ierakstu un bērnam mainīt uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas. Savukārt noteikumu 135. punkts noteic – lai bērna dzimšanas reģistra ierakstā veiktu papildinājumu par uzvārda maiņu, nepieciešama abu vecāku piekrišana.

Paskaidrojam, ka vecāki piekrišanu bērna uzvārda maiņai var dot izvēlētajā (jebkurā) dzimtsarakstu nodaļā vai pie notāra. Līdz ar to konkrētajā situācijā bērna tēvs var doties uz sev tuvāko dzimtsarakstu nodaļu un dzimtsarakstu nodaļas amatpersonas klātbūtnē rakstīt iesniegumu bērna uzvārda maiņai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas