E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11352
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Nosacījumi ienākuma nodoklim, pārdodot daļu nekustamā īpašuma

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2017
Daiga Līdaka

Vēlos pārdot vienīgā īpašuma (atgūtas īpašuma tiesības kopš 1992. gada) domājamo daļu juridiskai personai, kura zemes atdalīšanu veiks pēc pirkuma līguma noslēgšanas un zemi zemesgrāmatā reģistrēs uz sava vārda. Vai man būs jāmaksā kapitālpieauguma nodoklis no šī darījuma? Īpašumā esmu deklarēta, kopš iegūtas īpašuma tiesības.

A
atbild:
10. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis, pārdodot nekustamo īpašumu, ir jāmaksā no ienākuma jeb no starpības, ja tāda veidojas starp pārdošanas cenu un iegādes vērtību. Par ienākuma gūšanas dienu ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas uzskata dienu, kad tiek saņemta nauda.

Vairākos gadījumos nodoklis nav jāmaksā, tostarp tad, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese. Deklarēšanas kritērijs ir jebkuri 12 mēneši šajos piecos gados. 

Ja atsavina nekustamā īpašuma daļu, kas neietver dzīvojamo ēku, bet nekustamais īpašums fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas brīdim ir personas deklarētā dzīvesvieta, ienākumu no šāda nekustamā īpašuma daļas atsavināšanas apliek ar nodokli.

Nodokļa piemērošanas kārtība konkrētajā situācijā jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas