E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11351
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai ir tiesības samazināt nokavējuma naudu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2017
Līga

Persona, kas pieteikusies uz mantojumu, lūdz samazināt nekustamā īpašuma nodokļa nokavējuma naudu līdz 10% no nekustamā īpašuma nodokļa parāda par zemi, pamatojoties uz Civillikuma 1764. pantu. Vai pašvaldībai ir tiesības samazināt nokavējuma naudu un uz kāda pamata?

A
atbild:
13. februārī, 2017
Finanšu ministrija
Aleksis Jarockis, Komunikācijas nodaļas vadītājs

Uzdotais jautājums ir ļoti vispārīgs un nesniedz pietiekami skaidru ieskatu konkrētajā tiesiskajā situācijā, tamdēļ sniedzam teorētisku atbildi.

Civillikuma 1764. pants regulē procentu tiesību institūtu Civillikuma saistību tiesību daļas ietvaros. Minētais regulējums nav attiecināms uz likumā “Par nodokļiem un nodevām” paredzēto nokavējuma naudu (1. panta 22. punkts, 29. pants u.c.). Turklāt abi minētie tiesību institūti atrodas atšķirīgās tiesību grupās: procentu institūts – privāto tiesību grupā, savukārt nokavējuma naudas institūts – publisko tiesību grupā. Tādējādi abu šo tiesību institūtu piemērošana balstās uz atšķirīgiem tiesību piemērošanas principiem.

Ievērojot iepriekšminēto, uzskatām, ka Civillikuma 1764. pants nevar būt par pamatu likumā “Par nodokļiem un nodevām” paredzētās nokavējuma naudas samazināšanai.

Papildus norādām, ka atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” septītajai daļai nokavējuma naudas aprēķināšana tiek pārtraukta, ja nokavējuma naudas summa sasniedz nokavētā maksājuma (pamatparāda) apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas