E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11343
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā pārtraukt darbību valdē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2017
Sofija

Labdien! Vai varat, lūdzu, pateikt, kādi dokumenti ir jāiesniedz, ja biedrībā, kurā ir divi valdes locekļi, viens no locekļiem grib izstāties no valdes un pārtraukt darbību?

A
atbild:
14. februārī, 2017
Uzņēmumu reģistrs
Elīna Laganovska, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Biedrību un nodibinājumu likuma 45. panta piektajā daļā noteikts, ka valdes loceklis var jebkurā laikā iesniegt biedrībai paziņojumu par valdes locekļa amata atstāšanu. Minētā panta sestajā daļā noteikts, ka valdes locekļa ievēlēšana vai viņa pilnvaru izbeigšanās piesakāma ierakstīšanai reģistrā, pieteikumam pievienojot biedru sapulces vai citas statūtos noteiktās institūcijas protokola izrakstu ar lēmumu par valdes locekļa ievēlēšanu, pievienojot tam valdes locekļa rakstveida piekrišanu būt par valdes locekli, vai viņa atsaukšanu. Turpretim Biedrību un nodibinājumu likuma 21. pantā noteikts, ka ziņas, uz kuru pamata izdarāmi jauni ieraksti reģistrā, kā arī likumā noteiktie dokumenti iesniedzami reģistra iestādei 14 dienu laikā no attiecīgā lēmuma pieņemšanas dienas, ja šajā likumā nav noteikts citādi.

No minētajām tiesību normām izriet, ka, saņemot valdes locekļa paziņojumu par amata atstāšanu, biedrības valdei jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā B3 pieteikuma veidlapa „Pieteikums izmaiņu reģistrēšanai biedrību un nodibinājumu reģistrā”, kurai klāt pievienots valdes locekļa paziņojums par amata atstāšanu. Norādām, ka par minētajām izmaiņām jāveic arī valsts nodevas apmaksa.

Ja biedrības valde nepilda savu ar likumu noteikto pienākumu, amatu atstājušajam valdes loceklim arī pašam ir tiesības iesniegt Uzņēmumu reģistrā pieteikumu par izmaiņām valdes sastāvā, norādot, ka konkrētā persona atstājusi biedrības valdes locekļa amatu. Pieteikumam jāpievieno paziņojums par amata atstāšanu un dokuments, kas apliecina valsts nodevas apmaksu.

Iepriekš minētās tiesības valdes loceklim vienpersoniski paziņot par amata atstāšanu Uzņēmumu reģistram izriet no tā, ka valdes locekļa darba pildīšana pret pašas personas gribu ir uzskatāma par piespiedu darbu, kas ir aizliegts atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 106. pantam.

Informācija par nodevu apmēru un dokumentiem, kas jāiesniedz, lai reģistrētu izmaiņas biedrības valdes sastāvā, norādīta Uzņēmumu reģistra mājaslapā http://www.ur.gov.lv/biedribas.html (UR reģistri > Biedrību un nodibinājumu reģistrs > Grozījumi > Izmaiņas valdes sastāvā).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas