E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11341
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai jāierodas uz tikšanos ar tiesu izpildītāju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2017
Juris

Ja man ir divas lietas pie tiesu izpildītājiem, vai informācija, kuru sniedzu pie viena no tiem, tiks nodota arī otram? Vai tas ir saskaņā ar likumu? Vai drīkstu atteikties sniegt jebkādas ziņas par maniem ienākumiem un tikšanās laikā ar tiesu izpildītāju deklarāciju neaizpildīt? Ja ir iespējams vienu no parāda summām dzēst pilnā apmērā, vai to varu skaitīt tiesu izpildītāja depozītkontā, mērķī norādot civillietas Nr. un savu vārdu saistību izpildei? Vai tādā gadījumā man tāpat ir jāierodas uz tikšanos ar tiesu izpildītāju? Kas notiek tālāk pēc parāda atmaksas, vai man fiziski būtu jābūt klāt tikšanās reizē, lai civillietu beigtu/slēgtu? Un, visbeidzot, vai šajā gadījuma tiesu izpildītāji drīkst man uzlikt aizliegumu izbraukt no valsts?

A
atbild:
15. februārī, 2017

Jums obligāti ir jāierodas pie tiesu izpildītāja, ja tiesu izpildītājs Jūs uzaicina ierasties, taču parasti piespiedu izpildes procesa laikā tiesu izpildītājs parādnieku uzaicina vienu vai arī vairākas reizes. Parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā un tie ir:

(1) Parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu (596. pants).

(2) Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.

(3) Ja parādnieks pēc uzaicinājuma neierodas pie tiesu izpildītāja, atsakās dot paskaidrojumus vai nesniedz likumā noteiktās ziņas, tiesu izpildītājs var griezties tiesā, lai tā izlemtu jautājumu par šīs personas atbildību. Tiesa var pieņemt lēmumu par parādnieka atvešanu piespiedu kārtā, kā arī uzlikt viņam naudas sodu: fiziskajai personai līdz 80 eiro, bet amatpersonai – līdz 360 eiro. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakus sūdzību.

(4) Ja tiek konstatēts, ka parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, tiesu izpildītājs nosūta iesniegumu prokuroram.

Viens tiesu izpildītājs, saņemot no Jums kādas ziņas par Jūsu mantisko stāvokli, speciāli šīs ziņas citam tiesu izpildītājam, visticamāk, nepaziņos, ja vien nebūs kādi īpaši apstākļi vai piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu. Tiesu izpildītājiem ir vienota datubāzes sistēma "Izpildu lietu reģistrs". Viens tiesu izpildītājs tikai redz datubāzē, ka ir arī reģistrēta vēl cita izpildu lieta pie vēl viena tiesu izpildītāja. Ja jums ir iespēja nomaksāt kādu parādu, Jūs to droši varat darīt, veicot pārskaitījumu uz tiesu izpildītāja depozīta kontu, maksājuma mērķī norādot vārdu, uzvārdu un izpildu lietas numuru. Ja tiesu izpildītājs Jūs nav aicinājis ierasties, Jums pēc apmaksas speciāli nav jāierodas, Jūs varat vienkārši pazvanīt uz tiesu izpildītāja biroju. Visu tiesu izpildītāju kontaktinformācija ir atrodama tiesu izpildītāju padomes mājaslapā www.lzti.lv. Pēc parāda nomaksas Jūs no tiesu izpildītāja saņemsiet aprēķinu. Tas ir procesuāls dokuments, kurā būs norādīts, kāda summa ir pārskaitīta piedzinējam un kādu tiesu izpildītājs saņēmis par savu darbu. Tas Jums būs apliecinājums par parāda saistību nokārtošanu. Parādsaistību dēļ nevar neviens aizliegt Jums izbraukt no valsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas