E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11338
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
12
12

Kādi nodokļi jāmaksā, ja strādā attālinātu darbu ārzemēs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2017
Marina

Lielbritānijas uzņēmums piedāvā man attālinātu darbu. Sakiet, lūdzu, kādi nodokļi un kur man ir jāmaksā. Vai Lielbritānijas uzņēmums var maksāt par mani sociālos nodokļus? Tad Latvijā man neko nevajag maksāt? Vai jādeklarē alga, ja man maksās uzņēmums ārpus Latvijas? Paldies! Marina

A
atbild:
16. februārī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas pārstāve

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no algota darba ienākumiem, kas gūti no ārvalstu darba devēja, kas ir Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas darba devējs, kuram saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa regulu (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu piemēro Latvijas Republikas normatīvos aktus, Latvijā veic ārvalstu komersants, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā darba devējs un algota darba ienākumam vispārējā gadījumā piemērojot 34,09% likmi( 23,59% darba devēja daļu un 10,5% darba ņēmēja daļu), vai arī, ja darba ņēmējs par to ir vienojies ar darba devēju, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veic darba ņēmējs kā darba ņēmējs pie darba devēja ārvalstnieka, piemērojot 34,09% likmi.

Ja ārvalstu darba devējam Latvijā nav pastāvīgās pārstāvniecības, tad iedzīvotāju ienākuma nodokli no minētiem algota darba ienākumiem, kurus tas gūst par darbu Latvijā, piemērojot 23% likmi un ieskaitot budžetā ne vēlāk kā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam, veic darba ņēmējs.

Šajā gadījumā darba ņēmējam, kas nodarbināts pie ārvalstnieka, līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārim Valsts ieņēmumu dienestā ir jāiesniedz paziņojums par fiziskai personai izmaksātajām summām, bet, ja darba attiecības ar šo darba devēju izbeigušās pirms gada beigām, –  līdz darba attiecību izbeigšanās mēnesim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam, turklāt jādeklarē gūtais ienākumus, aizpildot gada ienākumu deklarācijas D un D1 pielikumu.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas