E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11329
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
5
5

Nodokļi un veselības apdrošināšanas polise

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2017
Lūcija

Kā rīkoties, ja darba devējs apmaksā pusi veselības apdrošināšanas polises summas, bet otru pusi sedz pats darbinieks, paliekot parādā uzņēmumam, – darba devējs ietur no darba algas? Vai attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokli ņem vērā tikai pusi no polises summas, ko apmaksā darba devējs?

A
atbild:
21. februārī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Konkrētajā gadījumā nav zināmi apstākļi un nosacījumi par veselības apdrošināšanas polišu iegādi uzņēmuma darbiniekiem. Pusēm nav aizliegts vienoties, ka veselības apdrošināšanas polises iegādi apmaksā gan darba devējs, gan darbinieks. Taču jebkurā gadījumā ieturējumi no darba samaksas veicami tikai Darba likumā noteiktajā kārtībā. Darba inspekcija vērš uzmanību uz Darba likuma 79. panta pirmo daļu, kas nosaka, ka ieturējumus drīkst veikt tādu zaudējumu atlīdzībai, kas darba devējam radušies darbinieka prettiesiskas rīcības dēļ. Darba likumā noteikts, ka šādu ieturējumu veikšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana. 

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka no nodokļu maksātāja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz veselības apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10 procentus no nodokļu maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 eiro gadā, ja darbības termiņš veselības apdrošināšanas līgumam (bez līdzekļu uzkrāšanas) nav īsāks par vienu gadu un līguma noteikumi paredz, ka apdrošināšanas atlīdzību par apdrošināšanas gadījumu izmaksā apdrošinātajai personai (vai tās labuma guvējam), citas summas, kas saistītas ar līguma darbību vai tā pārtraukšanu, izmaksā darba devējam (apdrošinājuma ņēmējam) un neparedz aizdevumu izsniegšanu apdrošinātajām personām. 

Tādējādi darba devējs ar algas nodokli neapliek tikai tos maksājumus par veselības apdrošināšanas polisi, kurus darba devējs veicis no saviem līdzekļiem darbinieka labā un kas nepārsniedz 10 procentus no darbiniekam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 eiro gadā.

Savukārt maksājumus par veselības apdrošināšanas polisi, kurus darbinieks ir veicis no saviem līdzekļiem, t.i., darba devējs pēc darbinieka lūguma ir ieturējis no darba algas, darbinieks var iekļaut gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus par medicīnas pakalpojumiem, ievērojot  215 eiro limitu vienam nodokļu maksātājam gadā kopā ar izglītības izdevumiem. Deklarācijai pievieno darba devēja izsniegtu izziņu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas