E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11328
Lasīšanai: 3 minūtes

Paātrinātā kārtībā - uzturlīdzekļi minimālajā apmērā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2017
Sanda

Labdien! Vai jaunā kārtība – vienkāršotāka un ātrāka uzturlīdzekļu saņemšanas kārtība, vēršoties UGF administrācijā administratīvā procesa kārtībā –, kura stāsies spēkā šī gada 1. aprīlī, attieksies tikai uz MK noteikto minimālo apmēru? Respektīvi, ja ir nepieciešams lielāks uzturlīdzekļu apmērs, pamatojoties uz attiecīgajiem speciālistu atzinumiem, arī varēs vērsties uzreiz UGF, vai tomēr prasība jāsniedz tiesā?

A
atbild:
21. februārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Valsts garantē uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā. Paralēli jaunajai kārtībai, kas stāsies spēkā 1. aprīlī un ļaus vecākiem saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus ātrāk un bez tiesas sprieduma administratīvā procesa ietvaros, tiks saglabāta arī līdzšinējā uzturlīdzekļu saņemšanas kārtība attiecībā uz lietām, kuras iesniegtas fonda administrācijā līdz 1. aprīlim, kā arī gadījumos, kad vecāku starpā pastāv strīds par aizgādību un/vai iesniedzējs vēlas no parādnieka piedzīt uzturlīdzekļus apmērā, kas lielāks par Ministru kabineta noteikto minimālo.

Tas nozīmē – ja viens no vecākiem vēlēsies piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā par minimālo, arī pēc 1. aprīļa tas būs iespējams, sniedzot prasību tiesā Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā, prasību pamatojot ar pierādījumiem (izziņām, čekiem, rēķiniem u.tml.). Ja atbildētājs tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu labprātīgi nepildīs, prasītājam tiesā būs jāizņem izpildu raksts un jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar iesniegumu sākt uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu. Ja zvērināts tiesu izpildītājs konstatēs, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā norādīto summu, iesniedzējs varēs vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu minimālajā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas