E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11322
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Iespēja saglabāt māju maksātnespējas procesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2017
Pēteris

Esmu parādā vairākiem kredītdevējiem. Vienam no tiem esmu ieķīlājis savu māju. Maksāju visiem pēc savām iespējām, bet kredītdevējam, kuram ieķīlāju māju, maksāju regulāri. Naudas man nepietiek, lai segtu visus kreditoru parādus. Ja es sāktu maksātnespēju, vai ir iespēja saglabāt savu māju? Vai citi kreditori var pretendēt uz to, ja jau tā ir ieķīlāta? Vai vispār var noslēgt vienošanos ar vienu kredītdevēju, kuram ieķīlāju māju, par to, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā netiek pārdots parādnieka mājoklis, kas ir ieķīlāts par labu nodrošinātajam kreditoram? Un kā to izdarīt (vienoties), pirms maksātnespējas sākšanas vai tad, kad process jau ir sākts?

A
atbild:
03. martā, 2017
Maksātnespējas administrācija
Karīna Paturska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Informējam, ka atbilstoši Maksātnespējas likuma 148. pantam nodrošinātais kreditors un parādnieks pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas var noslēgt vienošanos par to, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā netiek pārdots parādniekam piederošais mājoklis, kas ir ieķīlāts par labu nodrošinātajam kreditoram. Par mājokli uzskatāms parādniekam piederošs īpašums, kurā tas pēdējo sešu mēnešu laikā pirms dienas, kad tiesā iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums, ir deklarējis savu dzīvesvietu.

Šādā gadījumā maksātnespējas procesa laikā nodrošinātajam kreditoram tiek veikts maksājums, kas nepārsniedz summu, kura būtu maksājama parādniekam, īrējot par nodrošinājumu kalpojošo parādnieka mantu fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā. Papildus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Maksātnespējas likuma 148. panta piekto daļu nodrošinātais kreditors ir tiesīgs atkāpties no noslēgtās vienošanās un lūgt par nodrošinājumu kalpojošās parādnieka mantas pārdošanu, ja netiek veikti vienošanās nosacījumos paredzētie maksājumi.

Vienlaikus norādām, ka atbilstoši Maksātnespējas likuma 164. panta ceturtās daļas 3. punktam pēc saistību dzēšanas procedūras pabeigšanas netiek dzēsts nodrošinātais prasījums, ja parādnieks ir saglabājis par šā prasījuma nodrošinājumu kalpojošo mājokli, ciktāl šā likuma 148. pantā minētā vienošanās nenosaka citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas