E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11317
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu atvieglojumi par bērniem Lielbritānijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2017
Gatis

Labdien! Man ir 2 nepilngadīgi bērni. Viņi dzīvo Anglijā un ir izrakstījušies no Latvijas. Par bērniem rūpējos un maksāju uzturlīdzekļus. Vai bērnus drīkstu ņemt nodokļa grāmatiņā kā apgādājamos?

A
atbild:
22. februārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1. punktam atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro vienam no vecākiem. Tā paša panta  3. 1 un 3. 2 daļā ir noteikti gadījumi, kad atvieglojumu piemēro konkrēti vienam no abiem vecākiem:

  • Atvieglojumu par tāda nepilngadīga bērna uzturēšanu, par kuru tiek veikta uzturlīdzekļu izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus par šo bērnu;
  • Atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena no vecākiem atsevišķa aizgādība.

Visos pārējos gadījumos atvieglojumu piemēro saskaņā ar vecāku vienošanos. Domstarpību gadījumā atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro tam nodokļu maksātājam (vienam no vecākiem), kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Tātad, ja otram no vecākiem nav noteikta atsevišķa aizgādība pār bērnu un viņam nav iebildumu, Jūs varat algas nodokļa grāmatiņā ierakstīt atvieglojumu par nepilngadīgiem bērniem, kuri dzīvo Anglijā. Tādā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam jāiesniedz Apvienotās Karalistes nodokļu administrācijas apliecinājums, ka pēc būtības analogus atvieglojumus savā dzīvesvietas valstī neizmanto arī otrs no bērna vecākiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas