E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11299
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ceļu pārvaldes prasībā par zaudējumu piedziņu vainīgs ir mirušais draugs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2017
Liene Gaile

Labdien! 2004. gadā biju ārzemēs, tajā laikā draugs bez manas atļaujas paņēma manu mašīnu. Viņš to sasita un avārijas rezultātā salauza ceļa zīmes. Mašīna uz to laiku nebija apdrošināta, jo tuvākos trīs mēnešus ar to negrasījos braukt. Par salauztajām ceļa zīmēm es nemaz nezināju. Ar draugu mēs pašķīrāmies, un 2010. gadā viņš nomira. Tagad man Ceļu pārvalde prasa 1200 eiro tiesas ceļā. Ko man darīt?

A
atbild:
08. februārī, 2017

Jāvērš uzmanība, ka visi apstākļi nav zināmi, tādēļ precīzu atbildi grūti sniegt. Taču aprakstītajā situācijā var secināt, ka Ceļu pārvalde pret automašīnas īpašnieci ir cēlusi civilprasību tiesā par zaudējumu piedziņu. 

Civillikuma 1779. pants paredz, ka “katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis”. Zvērināta juridiskās palīdzības biroja (ZJPB) “Eiro Temīda” jurists Juris Bricis skaidro: “Tiesību doktrīnā ir atzīts, ka zaudējumu atlīdzībai pastāv šādi priekšnoteikumi: personas prettiesiska darbība vai bezdarbība, zaudējums (mantas samazinājums, kas nodarīts ar prettiesisku darbību vai bezdarbību) un cēloņsakarība starp personas prettiesisku darbību vai bezdarbību un zaudējumu.” Tādējādi prasība par zaudējumu, kas radušies salauzto ceļa zīmju dēļ, atlīdzināšanu var tikt celta tikai pret Jūsu draugu - personu, kas tieši ar savu prettiesisku darbību minētos zaudējumus nodarīja. Tāpat J. Bricis vērš uzmanību, ka “būtiski ir noskaidrot, vai automašīnas avārija un ceļa zīmju salaušana ir fiksēta ceļu satiksmes negadījuma protokolā”. Tas ļaus saprast, ar kādiem pierādījumiem prasība ir pamatota.

Civillikuma 1783. pantā noteikts, ka “zaudējumu atlīdzības pienākums pāriet arī uz nodarītāja mantiniekiem, ja likums nenosaka citādi”. Ja mirušā drauga dzīves laikā bija celta prasība pret viņu, tad zaudējumi jāsedz viņa mantiniekiem. “Ja tomēr saistības nebija atzītas nevienā tiesas nolēmumā, tad faktiski šobrīd zaudējuma piedziņu nevar pieprasīt nevienam,” stāsta J. Bricis, uzsverot, ka nav redzējis dokumentus, lietas materiālus, kas ļautu precīzi izpētīt šo situāciju.

LV portāls un ZJPB iesaka vērsties pēc kvalificētas juridiskās palīdzības, jo tikai profesionāls jurists varēs pareizi iebilst pret Ceļu pārvaldes celto prasību un pieteikt nepieciešamos lūgumus lietā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas