E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11285
Lasīšanai: 4 minūtes

Par kredīta pirmstermiņa atmaksu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2017
Inese

Labdien! Vēlējos noskaidrot, vai bankas drīkst iekasēt naudu, ja kredītņēmējs aizņēmumu, iepriekš saskaņojot ar banku, daļēji vēlas atmaksāt ātrāk. Bankas šo pakalpojumu nosaka pēc cenrāža. Piemēram, “Citadele bankai” šis pakalpojums katru reizi patlaban maksā 40 eiro. Neskaidrība radusies tāpēc, ka Ministru kabineta noteikumu Nr. 691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu” 101. pants nosaka: “Kredīta devējam nav tiesību prasīt kompensāciju par kredīta saistību pildīšanu pirms noteiktā termiņa, izņemot šo noteikumu 102. un 107. punktā noteikto gadījumu.” Arī par to, ka bankas nedrīkst iekasēt naudu par kredīta apmaksu, norādīts PTAC mājaslapā: “Par to, ka plānojat kredītu atmaksāt ātrāk, jums ir rakstiski jāinformē kredīta devējs. Par to kredīta devējs nedrīkst prasīt kompensāciju.” (http://www.ptac.gov.lv/lv/content/atbild-ga-aiz-em-s) “Citadele bankas” darbiniece man paskaidroja, ka MK noteikumos norādīts tikai fiksētais maksājums, bet man ir ar mainīgo likmi. Turklāt MK noteikumi attiecoties tikai uz patēriņa kredītiem, nevis hipotekāro kredītu. Kā tad īsti ir? Vai bankas hipotekārā kredīta ar mainīgo (arī fiksēto) likmi gadījumā par daļēju pirmstermiņa atmaksu katru reizi var iekasēt naudu, saucot to par pakalpojumu, un piemērot to pēc cenrāža?

A
atbild:
06. februārī, 2017
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Vineta Ore, Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante

1) Jebkurš strīds, kas rodas starp patērētāju un pārdevēju, risināms pārrunu ceļā, strīda pusēm cenšoties panākt vienošanos.

2) Ja strīdu starp patērētāju un pārdevēju nav iespējams atrisināt pārrunu ceļā (telefoniski), patērētājs iesniedz pārdevējam rakstveida iesniegumu, kurā norāda:

  • savu vārdu, uzvārdu, dzīvesvietas adresi un kontaktinformāciju;
  • iesnieguma iesniegšanas datumu;
  • strīda būtību, savu prasījumu un tā pamatojumu.

3) Iesniegumam pievieno darījumu apliecinošu dokumentu kopijas, kā arī citus iesniegumu pamatojošus dokumentus (ja iespējams).

Pārdevējs/pakalpojumu sniedzējs 15 darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas sniedz patērētājam rakstveida atbildi uz iesniegumu un informē par iespējamo prasījuma izpildes veidu vai strīda risinājumu, ja minētajā laikposmā nav panākta vienošanās par patērētāja prasījuma izpildi vai alternatīvu prasījuma izpildes veidu.

Ja pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs uzskata, ka patērētāja prasījums nav pamatots, vai ir gatavs piedāvāt patērētājam citu strīda risinājumu, viņš rakstveidā par to informē. Pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam ir pienākums pamatot patērētāja prasījuma atteikumu.

Ja atbilde nav sniegta vai patērētājs nepiekrīt pārdevēja sniegtajai atbildei, patērētājam ir tiesības vērsties PTAC ar iesniegumu (http://www.ptac.gov.lv/content/iesniegt-s-dz-bu). 

Rakstisku iesniegumu (tam pievienojot dokumentu kopijas) PTAC var iesniegt:

1) personīgi Brīvības ielā 55, Rīgā, 222. kab., katru darbdienu no 08.30 līdz 17.00, pārtraukums no 12.30 līdz 13.00;

2) nosūtīt pa pastu vēstules veidā – Brīvības iela 55, Rīga, LV-1010;

3) savukārt, ja ir drošs elektroniskais paraksts, kas satur laika zīmogu, pa e-pastu ptac@ptac.gov.lv vai arī izmantot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumus.

PTAC līdz šim nav saņemtas sūdzības par šādu gadījumu.

Bieži pēc oficiālas atbildes saņemšanas no pakalpojuma sniedzēja domstarpības tiek atrisinātas. Ja nē, tad PTAC no savas puses jau ar lietiskajiem pierādījumiem vēršas pēc skaidrojuma pie iestādes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas