E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11270
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Satiksme

Mikroautobusos atskaņotās mūzikas skaļums ir pakalpojuma kvalitātes jautājums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. janvārī, 2017
Ivans Koļesņikovs

Labdien! Sākot ar 2016. gada rudeni, SIA “Rīgas mikroautobusu satiksme” (SIA RMS) maršruta taksometru pasažieru salonos tika sākta un gandrīz pabeigta skaļruņu uzstādīšana. Šobrīd, pēc maniem apsvērumiem, 9/10 no mikroautobusiem ir aprīkotas ar šādiem skaļruņiem. Pa skaļruņiem notiek nepatraukta radio “SWH Rock” translācija. Skaļruņi ir uzstādīti tā, ka mikroautobusa vadītajam nav iespējas regulēt skaļumu, pārslēgt kanālus vai izslēgt šo radio. Radio sāk spēlēt automātiski reizē ar automašīnas ieslēgšanu. Pretenzijas ir sekojošas: 1. Radio spēlē ārkārtīgi skaļi, nevar dzirdēt citus cilvēkus. 2. “SWH Rock” formāts ir rokmūzika, kuras klausīšanās nav paredzēta māmiņām, mazajiem bērniem, pensionāriem. Pārējiem cilvēkiem šī mūzika arī traucē. Es braucu no darba un uz darbu, un šis jauninājums tiešām ļoti nogurdina. 3. Es runāju ar diviem vadītājiem, kuri abi divi sūdzējās par šo jaunumu un lūdza mani iesniegt sūdzību par SIA RMS, jo paši viņi nav organizēti, lai cīnītos pret savu darba devēju, un arodbiedrība šo jautājumu neskata. Tajos mikroautobusos, kur pagaidām skaļruņi nav ierīkoti, vadītāji brauc ar izslēgtu radio, visticamāk, lai atpūstos no šādas mūzikas, kura vadītājus stipri nogurdina. 4. Manā skatījumā, piespiedu skaļas mūzikas klausīšanās sabiedriskajā transportā ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums. Lūgums paskaidrot, kādā kartībā SIA RMS ir saņēmusi piekrišanu šādai darbībai, veicot regulārus pasažieru pārvadājumus Rīgā. Sazinājos ar Rīgas domes Satiksmes departamentu, kurš neko sakarīgu neziņoja.

A
atbild:
01. februārī, 2017
SIA "Rīgas mikroautobusu satiksme"
Maija Lazdiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
Tiesībsarga birojs
Raimonds Koņuševskis, Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītājas vietnieks

“Rīgas mikroautobusu satiksmes” pārstāve Maija Lazdiņa skaidro: “Mēs pieņēmām lēmumu, ka visos minibusos skanēs viena Latvijas radiostacija, jo ik pa laikam no kāda pasažiera saņemam sūdzību par to, ka nepatīk šofera izvēlētā radiostacija un mūzika. “Radio SWH” piedāvā četras dažādas programmas ar dažāda stila mūziku, līdz ar to ceram, ka, piedāvājot mūzikas dažādību, spēsim izdabāt pasažieru muzikālajām gaumēm.

Ir noslēgti visi nepieciešamie līgumi un sakāroti arī autortiesību/blakustiesību jautājumi. Noslēgtā vienošanās paredz gan mūzikas, gan arī pasažieriem aktuālās informācijas atskaņošanu par sabiedriskā transporta jaunumiem Rīgā.

Minibusu aprīkošana ar nepieciešamo aparatūru notiek pakāpeniski. Šobrīd pilnībā esam aprīkojuši aptuveni trešo daļu minibusu. Lai nebūtu iespējams mūziku atskaņot pārāk skaļi, skaļums visos minibusos ir noregulēts vienādi – atbilstoši normatīvu prasībām un ņemot vērā vidējos dzirdes rādītājus. Atbilstoši rādījumiem mūzikas skaļums minibusos ir no 53 līdz 63 decibeliem, kas atbilst normālas ikdienišķas sarunas skaļumam cilvēku starpā.

Par šo konkrēto situāciju lūdzam noteikti ziņot RMS, norādot minibusa numuru un maršrutu, lai mēs operatīvi varētu reaģēt un novērst pasažierim neērto situāciju. Savukārt, ja pasažieriem ir iebildumi pret kādu no atskaņotajām radioprogrammām, ir iespējams lūgt vadītāju pārslēgt to uz kādu citu no “Radio SWH” programmām.”

Savukārt Tiesībsarga biroja pārstāvis Raimonds Koņuševskis komentē: “Attiecībā uz mikroautobusos atskaņotās mūzikas pieļaujamo skaļumu jānorāda, ka tas no valsts puses netiek kontrolēts (skat. Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumu Nr.16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2.2. punktu).

Realizējot sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanu Rīgā, Rīgas dome (ar SIA “Rīgas satiksme” un Rīgas domes Satiksmes departamenta starpniecību) ar pilnsabiedrību “Rīgas mikroautobusu satiksme” (RMS) ir noslēgusi līgumu par pakalpojumu sniegšanu maršrutu tīklā (maršrutā), ar ko cita starpā tiek sniegti sabiedriskā transporta pakalpojumi Rīgas pašvaldībā. Minētais līgums cita starpā satur noteikumus par pakalpojuma sniegšanas kvalitāti (Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 17. panta otrā daļa). Līdz ar to mikroautobusos atskaņotās mūzikas skaļums ir pakalpojuma kvalitātes jautājums, kas, pirmkārt, ir risināms, klientiem komunicējot ar RMS. Otrkārt, ja tas nesekmējās, attiecīgo jautājumu risināt ir jālūdz pašvaldība (Rīgas domes Satiksmes departaments) kā pakalpojuma pasūtītāja.

Atbilde uz jautājumu, cik skaļu mūziku būtu pieļaujams atskaņot mikroautobusos, ir meklējama zinātniskos pētījumos un zinātniski pamatotos novērojumos par to, kāda skaņa un kāds skaņas līmenis ir vai nav cilvēka labsajūtai un veselībai kaitīgs. Objektīvu atbildi uz šo jautājumu var sniegt trokšņa pārvaldības speciālisti un mediķi.

Šis jautājums ir rūpīgi jāpārdomā un jāatrisina pašvaldībai, pirmkārt, vadoties pēc principa, ka sabiedriskā transporta pakalpojumam ir jābūt kvalitatīvam, tostarp ar samērīgu pieļaujamo mūzikas skaņas līmeni tajā. Un, otrkārt, ir jāatceras, ka jebkurš skaļums, vai tas cilvēkam patīk (piem., mūzika) vai nepatīk, ja tas pārsniedz skaņas līmeni, kas zinātniski ir atzīts par kaitīgas sekas izraisošu, var radīt nevēlamas sekas arī cilvēka veselībai un labsajūtai.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas