E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11265
Lasīšanai: 2 minūtes

Koplīgumā noteiktais darba devējam ir jāpilda

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. janvārī, 2017
Anželika

Labdien! Vēlējos precizēt atlaišanas pabalsta izmaksas nosacījumus darba devēja likvidācijas gadījumā (MK nolemj likvidēt mācību iestādi), ja esmu valsts dibinātas augstskolas darbinieks (ne pedagogs) ar darba stāžu 10-20 gadi. Proti, Darba likums nosaka atlaišanas pabalsta apmēru un izmaksas nosacījumus, arī Valsts iestāžu atlīdzības likums to nosaka. Turklāt noslēgtais koplīgums arī noteic atlaišanas pabalsta izmaksu likvidācijas gadījumā, bet tas atšķiras no likumā noteiktā apmēra. Paldies!

A
atbild:
17. februārī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Koplīgums ir lokāls normatīvais akts, kas ietver noteikumus, kuri papildus spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam regulē darba attiecību tiesisko statusu. Koplīgumā ietvertie noteikumi salīdzinājumā ar tiesību aktos noteikto nevar pasliktināt darbinieku stāvokli. Tādējādi parasti koplīgumā noteiktās sociālās garantijas ir augstākas par vispārējos normatīvajos aktos noteiktajām. Tādējādi darbiniekiem ir radīti labvēlīgāki, nekā valsts normatīvajos aktos paredzēts, noteikumi to saņemšanai.

Ja ir spēkā koplīgums, ko parasti noslēdz uz vienu gadu, tad iestādes likvidācijas gadījumā darbiniekiem pienākas koplīgumā noteiktās sociālās garantijas, tostarp atlaišanas pabalsti, kādi tie paredzēti koplīgumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas