E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11246
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu piedzinēja prasītā summa nav likumīga

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2017
Matíss

Sveiki! Man ir radies šāds jautājums! Paņēmu kredītu un vairs nespēju maksāt, līdz ar to tas tika nodots parādu piedziņas kompānijai. Norunājām uztaisīt grafiku, kuru man atsūtīja uz e-pastu, tad nu sāku iepazīties ar to, un radās neskaidrības! Tātad pilns parāds, pēc kreditora aprēķina, bija ap 2000 eiro (tas ir, kopā ar nokavējuma procentiem, zaudējumiem, kavējuma naudu) plus 17 eiro par parāda atgūšanu un 50 eiro par grafika sagatavošanu – tas būtu skaidrs, bet tālāk seko šāds teikums: “Parādnieks un Kreditors vienojas, ka par Kreditora naudas līdzekļu lietošanu Parādnieks izdara Kreditoram procentu maksājumu 12,00% apmērā gadā no neatmaksātā pamatsummas parāda.” Vai tas ir likumīgi, ka parādu piedzinējs var prasīt vēl klāt procentus par to, ka es izmantoju kreditora naudu, lai gan visi procenti jau ir aprēķināti un soda naudas arī? Ja tas nav likumīgi, ko man tālāk darīt?

A
atbild:
06. februārī, 2017
Laura Studente
LV portālam

No jautājumā izklāstītā var noprast, ka grafiks netika veidots likumīgi. Par to liecina jau, pirmkārt, prasība maksāt 50 eiro par grafika sagatavošanu. Parādu ārpustiesas atgūšanas likums neparedz to, ka par grafika sagatavošanu jāmaksā kāda naudas summa, tikai to, ka par parāda atgūšanas laikā radušiem izdevumiem piedzinējs var pieprasīt ne vairāk kā 17 eiro.

Līdz ar to iespējams, ka minētais parādu piedzinējs nav saņēmis speciālu licenci parādu atgūšanai un nemaz nav tiesīgs veikt ārpustiesas piedziņu, bet nodarbojas ar krāpniecību. Tāpēc šajā gadījumā Jums jāvēršas Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, kas sniegs rekomendācijas, kā risināt situāciju. Kontakti pieejami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas