E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11245
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Dāvinājuma līgums un rīcībspēja

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2017
alvis

Ir tāda situācija, ka mana mātes brāļa ir uzrakstīts dāvinājuma līgums, bet viņš bija Straupē un Strenčos, nav pieskaitāms. Ir izšmaukts īpašums, bet visi papīri un plāni, un zemesgrāmata ir pie manis. Vai to varēja pārdot, ja papīri ir pie manis? Kā man rīkoties un kur griezties, lai dabūtu atpakaļ no viņa pilnvaru? Paldies!

A
atbild:
23. februārī, 2017
Laura Studente
LV portālam

No jautājuma nav līdz galam saprotams, vai mātes brālis ir dāvinātājs vai dāvinājuma saņēmējs, kā arī, kas tālāk noticis ar īpašumu.

Civillikuma 1913. pants nosaka, ka dāvināt var katra rīcības spējīga persona. Dāvanu iegūt var katrs, kam vispār ir spēja iegūt. Gadījumā, ja mātes brālis ir parakstījis dāvinājuma līgumu, lai gan nav rīcībspējīgs, – tas ir pretlikumīgi. Atbilstoši Civillikumam īpašumu var pārdot tikai tā īpašnieks. Par īpašuma tiesībām liecina reģistrācija zemesgrāmatā, ko var veikt tikai pēc nostiprinājuma lūguma noformēšanas, kuru jāparaksta abām personām – gan pircējam, gan pārdevējam. Nostiprinājuma lūgums ir jāsagatavo vai jāapstiprina pie notāra, kam ir jāpārliecinās par personu rīcībspēju, visiem nepieciešamajiem dokumentiem.

Iesakām vērsties pie zvērināta notāra pēc sīkākas konsultācijas, kā risināt situāciju. Mājaslapā latvijasnotars.lv ir visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas