E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11239
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Mantojuma tiesības apdāvinātā nāves gadījumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2017
Jeļena Ivanova

Ir miris apdāvinātais – māsasdēls –, un dāvinātais īpašums ir nonācis mirušā vīrieša dēla īpašumā. Kā dāvinātājs var apstrīdēt dāvinājuma līgumu konkrētajā gadījumā, jo dāvinātājam ir dēls? Kāds noilgums prasības celšanai? Paldies!

A
atbild:
01. martā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Civillikuma 1919.1924. pants nosaka konkrētas dāvinājuma atsaukšanas iespējas, taču Jūsu gadījumā ir jāņem vērā apstāklis, ka apdāvinātais ir miris, un, kā saprotu no Jūsu rakstītā, nekustamais īpašums ir nostiprināts uz apdāvinātā mantinieka – dēla – vārda zemesgrāmatā.

Piemēram, dāvinātājs dāvinājumu var atsaukt rupjas nepateicības dēļ. Taču šajā gadījumā jāņem vērā, ka dāvinājuma atsaukšana izpaužas tikai personiskā prasībā pret apdāvināto un uz mantiniekiem šī tiesība nepāriet, līdz ar to Jūsu gadījumā prasību pret apdāvinātā  mantinieku – dēlu – iesniegt nevar. Savukārt Civillikuma 1922. pants nosaka, ka gadījumā, ja dāvinājums ir izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas, taču no minētā Civillikuma panta un judikatūras skaidri un nepārprotami izriet, ka neatņemamās daļas tiesīgie var izprasīt neatņemamo daļu tikai no personas, kuru mantojuma atstājējs ir apdāvinājis, nevis no trešās personas, kuras īpašumā manta nonākusi vēlāk.

Normatīvajos aktos ir paredzēti dažādi noilguma termiņi. Piemēram, Civillikuma 1895. pants nosaka, ka „visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā”. Taču var būt situācija, kad dāvinājuma līgumā ir noteikts, ka dāvinājums ir jāizmanto noteiktā laikā, kā arī katram dāvinājumam var arī pievienot sevišķu uzlikumu, ar kuru vai nu tuvāk norādīts, kādā kārtā vai kādam mērķim apdāvinātam jāizlieto saņemtā dāvana, vai arī aprobežots tiesības ilgums tādā kārtā, ka apdāvinātajam uzlikts pienākums atdot vēlāk visu priekšmetu vai daļu no tā kādam citam.

Lai objektīvi atbildētu uz Jūsu jautājumu, būtu jāzina, kāds ir Jūsu līgums, kas tajā ir atrunāts, kādi nosacījumi pieminēti, un citas nianses. Lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju un skaidrojumu Jūsu situācijai, iesaku Jums vērsties pie zvērināta notāra. Lai sameklētu dzīvesvietai tuvāko notāru, iesaku apmeklēt mājaslapu www.latvijasnotars.lv, kurā ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas