E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11233
Lasīšanai: 2 minūtes

Aizgādības jautājumi, šķirot laulību tiesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. janvārī, 2017
Gundars

Labdien! Ar sievu esam nolēmuši šķirties. Iniciators ir sieva. Laulībā dzimuši divi bērni – 6 un 3 gadi. Šķirsimies caur tiesu, jo nevaram sadalīt bērnus. Ko šķiršanās procesā darīs ar bērniem? Vai viņiem vajadzēs apmeklēt psihologu, vai viņus pieskatīs bāriņtiesa, vai viņiem liks izvēlēties, pie kura no vecākiem dzīvot utt. ?

A
atbild:
25. janvārī, 2017
Una Medne
juriste

Laulātais, kas ir prasības pieteikuma par laulības šķiršanu tiesā iesniedzējs, parasti tajā norāda informāciju par aizgādības tiesībām jeb pie kura no vecākiem pēc laulības šķiršanas dzīvos bērni. Tiesa, balstoties uz pieteikumu, skata lietu un vērtē, kas bērniem būtu vislabākais pēc vecāku šķiršanās.

Tiesa pēc savas iniciatīvas var piesaistīt bāriņtiesu un lūgt tai sniegt viedokli par šķiršanās procesu daļā, kas skar bērnus. Attiecīgi, ja bāriņtiesa uzskata par nepieciešamu, tā nodrošina arī psihologa piesaisti. Neatkarīgi no bāriņtiesas lēmuma, tiesa var lemt, arī balstoties tikai uz savu subjektīvo viedokli.

Šķiršanās procesā, ja bērnu tiesību uzraugošām institūcijām nav pamatotas aizdomas, ka tiek apdraudēta bērnu drošība, bērni paliek ģimenē.

Lai pieņemtu lēmumu, kas bērniem ir vismazāk traumējošs šai situācijā, tiesa un bāriņtiesa vērtē daudzus un dažādus apstākļus. Tik maziem bērniem, kas nav spējīgi sniegt adekvātas atbildes, jautājumus neuzdod.

Papildu informāciju par šo tēmu skatīt skaidrojumā – Vecāku strīdi. Kad risināšanā iesaistās bāriņtiesa, kad tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas