E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11214
Lasīšanai: 2 minūtes
24
24

Lauksaimniecības zemes nomas līgums jāslēdz vismaz uz pieciem gadiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2017
Zelma

Labdien! Ja es un kopīpašnieks vēlamies iznomāt pāris hektārus lielu zemes gabalu, neprasot par to samaksu, vai ir šis līgums jāreģistrē VID? Zemes gabals ir aizaugusi lauksaimniecības zeme un līdz ar to svarīgāka ir tās sakopšana, ko arī nomnieks veiktu, ieguldot savus līdzekļus, tāpēc arī nevajag samaksu. Vai ir kāds minimālais termiņš, uz kādu zemi var iznomāt – lai nomātājam būtu garantija, ka pēc sakopšanas zemi varēs arī pats lietot.

A
atbild:
20. janvārī, 2017

Zemes noma ir saimnieciskā darbība, pirms kuras uzsākšanas personai ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā saimnieciskās darbības veicēja statusā. Ja saistībā ar nekustamā īpašuma iznomāšanu nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, nekustamā īpašuma iznomātājs var izmantot tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, par to piecu darbdienu laikā no nomas līguma noslēgšanas dienas informējot Valsts ieņēmumu dienestu.

Taču konkrētajā situācijā vēršam uzmanību, ka noma ir līgums, ar ko viena puse piešķir vai apsola otrai pusei par zināmu nomas maksu kādas lietas lietošanu. Tādējādi, ja nomas maksa par zemes izmantošanu nav noteikta, tad tas nav uzskatāms par nomas līgumu. Ja persona zemi ir nodevusi citai personai lietošanā bez atlīdzības, tad nav saskatāmas saimnieciskās darbības pazīmes un personai Valsts ieņēmumu dienestā nav jāvēršas.

Valsts ieņēmumu dienesta kompetencē esošie nodokļu aprēķināšanu reglamentējošie normatīvie akti neregulē civiltiesisko darījumu slēgšanu, kas nodrošinātu garantijas zemes izmantotājam.

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 36. panta pirmā daļa nosaka, ka lauksaimniecības zemes nomas līgums slēdzams rakstveidā uz termiņu, kas nav īsāks par pieciem gadiem.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas