E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11200
Lasīšanai: 3 minūtes

Bezsaimnieka mantas izsole

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2017
Sintija

Labdien! Jautājums - man pieder 1/2 domājamo daļu no īpašuma, otra puse tika atzīta par bezmantinieka mantu, un tika rīkota izsole. Ja pirmais solītājs nesamaksā nosolīto summu un arī otrs nosolītājs atsakās, vai man kā 1/2 domājamo daļu īpašniekam tiek piedāvāts iegādāties šo izsolāmo pusi par izsoles sākuma cenu? Vai man tiek paziņots, līdz kuram datumam man šī summa jāsamaksā?

A
atbild:
25. janvārī, 2017

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 364 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju rīcību ar bezmantinieka mantu", zvērināts tiesu izpildītājs izsoli atzīst par nenotikušu, ja:

  • izsolei nav autorizēts neviens izsoles dalībnieks;
  • neviens no dalībniekiem, kas autorizēti izsolei, nepārsola sākumcenu;
  • nosolītājs noteiktā termiņā nesamaksā visu summu, kas no viņa pienākas.
  • Ja izsole atzīta par nenotikušu:
  • šo noteikumu 36.1. vai 36.2. apakšpunktā minētajā gadījumā zvērināts tiesu izpildītājs nekavējoties uzaicina visus kreditorus un nekustamā īpašuma līdzīpašniekus paturēt nekustamo īpašumu sev par nenotikušās izsoles sākumcenu, par nekustamā īpašuma paturēšanu sev paziņojot zvērinātam tiesu izpildītājam divu nedēļu laikā no zvērināta tiesu izpildītāja uzaicinājuma nosūtīšanas dienas. Ja nekustamais īpašums ir īpaši aizsargājama dabas teritorija vai meža zeme, zvērināts tiesu izpildītājs pirms piedāvājuma izteikšanas nosūta attiecīgi Dabas aizsardzības pārvaldei vai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" aicinājumu izmantot pirmtiesības uz nekustamo īpašumu par nekustamā īpašuma izsoles sākumcenu. Dabas aizsardzības pārvalde vai valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" īsteno pirmtiesības šo noteikumu 40. punktā paredzētajā kārtībā;
  • noteikumu 36.3. apakšpunktā minētajā gadījumā zvērināts tiesu izpildītājs nekavējoties uzaicina pēdējo pārsolīto solītāju paturēt nekustamo īpašumu par viņa solīto augstāko cenu, par nekustamā īpašuma paturēšanu sev paziņojot zvērinātam tiesu izpildītājam divu nedēļu laikā no zvērināta tiesu izpildītāja uzaicinājuma nosūtīšanas dienas.
  • Ja pēdējais pārsolītais solītājs nav šo noteikumu 38.2. apakšpunktā paredzētajā termiņā paziņojis par nekustamā īpašuma paturēšanu vai atteicies paturēt nekustamo īpašumu, zvērināts tiesu izpildītājs izziņo atkārtotu tās pašas kārtas izsoli.

Izrietoši no regulējuma, paturēt nekustamo īpašumu par izsoles sākumcenu Jums nepiedāvās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas