E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11187
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Paternitātes pieņēmums ir jāapstrīd tiesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2017
Ivo

Sveiki! Man ir tāds jautājums. Ar bijušo sievu esam šķirti divus gadus. Mūsu laulības laikā ir dzimuši divi bērni. Pēc šķiršanās godīgi maksāju alimentus, bet nolēmu uztaisīt paternitātes testu, kurš uzrādīja, ka vienam no bērniem neesmu bioloģiskais tēvs, un bijusī dzīvesbiedre par to esot visu laiku zinājusi. Vēlos oficiāli atteikties no bērna paternitātes un bijusī dzīvesbiedre pret to neiebilst. Kur man vajadzētu griezties, lai nokārtotu šo jautājumu? Paldies!

A
atbild:
16. janvārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 146. pants noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Civillikuma 148. pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Tātad šajā gadījumā ir jāsniedz prasība tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu.

Apstrīdot paternitātes pieņēmumu, ir jāņem vērā, ka likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan apstākļus, kādos paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma 149. pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei – divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Parasti šo divu gadu termiņu skaita no bērna piedzimšanas dienas.

Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt arī, ja kopš bērna piedzimšanas ir apritējuši vairāk par diviem gadiem, taču tādā gadījumā prasības pieteikumam ir jāpievieno  pierādījumi, kas apliecina, ka likumā noteiktais termiņš nav beidzies un apstākļi, kas izslēdz paternitāti, ir nākuši gaismā ne vēlāk kā pirms diviem gadiem. Parasti šim nolūkam kalpo DNS analīžu rezultāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas