E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11180
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
7
1
7

Nerezidents ir citas valsts iedzīvotājs; ārvalsts nodokļu maksātājs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2017
Marija

Latvijas pilsonis ar rezidenta un nerezidenta statusu, kāda ir atšķirība, izņemot nodokļu deklarēšanas kārtību?

A
atbild:
23. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs neesat norādījusi, kādu tiesību realizēšanai vai pienākumu izpildei vēlaties noskaidrot pilsoņa – rezidenta un nerezidenta statusa atšķirības. Tāpēc izklāstām šo terminu skaidrojumu.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes definīcijām:

Nerezidenti ir visas institūcijas, kas reģistrētas ārvalstīs, un privātpersonas, kuru mājsaimniecības atrodas ārpus Latvijas vai kuras ieradušās Latvijā uz laiku, kas īsāks par vienu gadu (izņemot studentus). Par nerezidentiem uzskatāmas arī ārvalstu diplomātiskās, konsulārās, starptautisko institūciju un citas pārstāvniecības Latvijā.

Rezidenti ir visas institūcijas, tai skaitā ārvalstu institūcijas, kas reģistrētas un darbojas Latvijas Republikā, un privātpersonas, kuru mājsaimniecība atrodas Latvijas Republikā un kuras neizbrauc ārpus Latvijas uz laiku, kas pārsniedz vienu gadu (izņemot studentus). Par rezidentiem uzskatāmas arī Latvijas Republikas diplomātiskās, konsulārās un citas pārstāvniecības ārvalstīs.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas izstrādāto un apstiprināto terminu skaidrojumos nerezidents ir norādīts kā ārvalsts nodokļu maksātājs; citas valsts iedzīvotājs.

Nodokļu maksātāju klasifikācija – iekšzemes nodokļu maksātāji (rezidenti); ārvalstu nodokļu maksātāji (nerezidenti) – ir noteikta likumā „Par nodokļiem un nodevām” un tiek piemērota nodokļu vajadzībām.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas