E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11172
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Lai gūtu līdzfinansējumu, jāreģistrējas uzņemšanai savas pašvaldības bērnudārzā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2017
Izolda

Sveiki! Vēlos uzzināt – mēs esam deklarēti Ogresgalā, bet stāvam rindā uz vietu bērnudārzā Rīgā un tiekam no 01.09.17., mums nebūs problēmu sākt apmeklēt šo bērnudārzu? Otrs jautājums – es esmu dekrēta atvaļinājumā 1,5 gadus, martā man vajadzēs iet darbā, bērnam 21.01. būs 1,5 gadi, bet uz dārziņu viņš tiks tikai septembrī. Vai varēs noformēt pabalstu, lai varētu saņemt aukles pakalpojumu? Ar cieņu, Izolda.

A
atbild:
03. februārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Pirmsskolas izglītības jomā liela nozīme ir tam, kur deklarēta bērna dzīvesvieta. Tāpēc, lai būtu vieglāk izprast situāciju, vispirms sniedzam vispārīgu informāciju par regulējumu. Izglītības likuma 17. panta pirmā daļa paredz katras pašvaldības pienākumu nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, Izglītības likuma 17. panta 2.daļa paredz pašvaldības pienākumu segt privāta bērnudārza izmaksas apmērā, kas atbilst vienam audzēknim nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā. Vienkāršiem vārdiem – ja vecāki ir izteikuši vēlmi izmantot savas pašvaldības nodrošinātu pakalpojumu, proti, bērns ir reģistrēts uzņemšanai deklarētās dzīvesvietas pašvaldības bērnudārzā, bet pašvaldība vietu bērnudārzā nenodrošina (ir jāgaida rindā) un tāpēc bērns pakalpojumu saņem privātā bērnudārzā, attiecīgajai pašvaldībai ir pienākums nodrošināt līdzfinansējumu privātās pirmsskolas izglītības iestādes apmaksai. Pašvaldība šādā gadījumā var nodrošināt līdzfinansējumu arī alternatīva bērna uzraudzības pakalpojuma (sertificētas aukles) līdzfinansēšanai, taču tas nav normatīvajos aktos noteikts kā obligāts pienākums, un katra pašvaldība, ņemot vērā finansiālās iespējas un politisko nostāju, izlemj, kādā apmērā un vai vispār nodrošināt līdzfinansējumu arī alternatīviem uzraudzības pakalpojumu veidiem.

Jautājumā aprakstītajā gadījumā deklarētā dzīvesvieta ir Ogres novads, taču bērns ir reģistrēts uzņemšanai bērnudārzā citā pašvaldībā – Rīgā. Tas ir iespējams, jo Rīgas domes 2016. gada 16. februāra saistošie noteikumi Nr.191 „Kārtība,  kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” pieļauj reģistrēties rindā uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi arī bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta neatrodas Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Taču atbilstoši saistošo noteikumu 36. punktam, izveidojot pretendentu sarakstu, vietas Rīgas pašvaldības bērnudārzos tiek

nodrošinātas prioritāri bērniem, kuri ir sasnieguši obligāto pirmsskolas izglītības vecumu, Rīgas administratīvajā teritorijā deklarētiem bērniem u.c., savukārt bērni, kuru deklarētā dzīvesvieta neatrodas Rīgas administratīvajā teritorijā, ir prioritāšu saraksta lejasgalā. Taču, “ja uzaicinājums apmeklēt Rīgas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi jau ir saņemts, tad tas ir spēkā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas adreses”, apstiprina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Administratīvās pārvaldes Informācijas un analīzes nodaļas galvenā speciāliste-eksperte Agnese Ločmele.

Vienlaikus, ņemot vērā iepriekš izklāstīto regulējumu, ja bērns nav deklarēts pašvaldības administratīvajā teritorijā, pašvaldībai (šai gadījumā Rīgai) nav pienākuma šim bērnam nodrošināt līdzfinansējumu privāta bērnudārza vai sertificētas aukles pakalpojuma apmaksai.  Šis pienākums ir saistošs Ogres pašvaldībai gadījumā, ja bērns ir reģistrēts uzņemšanai Ogres pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un pakalpojumu nesaņem.

To apstiprina arīdzan Ogres novada saistošie noteikumi Nr. 12/2016 “Kārtība, kādā Ogres novada pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumam”. Atbilstoši saistošo noteikumu 3. un 5. punktam Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu 60 eiro apmērā par pilna laika (ne mazāk kā 40 stundas nedēļā) bērna uzraudzības (aukles) pakalpojuma sniegšanu, ja bērns ir reģistrēts uzņemšanai Ogres novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu reģistra rindā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas