E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11162
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Finanses

Tēva maksātie uzturlīdzekļi bērna aprūpei nav ar nodokli apliekams ienākums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2017
Zinis

VID ir publicējis informāciju par naudas saņemšanu no ārvalstīs dzīvojošajiem, kas ir vai nav jādeklarē, par kuru summu ir vai nav jāmaksā iedzīvotāja ienākuma nodoklis. Tiek sniegta atsauce uz Civillikumu par radniecību līdz trešajai pakāpei – radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, brālis, māsa, vecvecāki, bērni, mazbērni, vecāku brālis/māsa, brāļa/māsas bērni u.c.). Apskatot Civillikuma pirmās daļas “Ģimenes tiesības” 3. nodaļu “Radniecība un svainība”, ir skaidrota radniecība pēc līnijām un pakāpēm. Lūdzu, vai varētu izskaidrot vienkāršā valodā, kas ir radinieki līdz trešajai pakāpei, vai un kur par to var lasīt vienkāršā, skaidrā valodā. Man ir situācija, kurā bērna māte esmu es, latviete, bērns dzīvo pie manis un ir gan Latvijas, gan Norvēģijas pilsonis, bērna tēvs ir norvēģis, dzīvo un strādā Norvēģijā, pie mums brauc tikai ciemos. Bērna tēvs dzīvo ar citu sievieti Norvēģijā. Viņš maksā man kā bērna mātei ar bankas pārskaitījumu ik mēnesi naudu bērnam no saviem personīgajiem ienākumiem un pārskaita Norvēģijas sociālās apdrošināšanas dienesta iemaksāto tēvam bērna pabalstu, kas pienākas pēc Norvēģijas likumdošanas. Kas man ir bērna tēvs – kāda radniecības pakāpe? Kurā no VID noteiktajiem variantiem ir mana situācija? Vai man jāmaksā IIN, ja iemaksu summa pārsniedz 4000,00 eiro gadā? Vai man jādeklarē šie maksājumi manā deklarācijā? Paldies iepriekš par skaidrojumu un atbildi!

A
atbild:
20. februārī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikts ienākums, ko nodokļa maksātājs saņem uzturnaudas (alimentu) veidā.

Tādējādi nodokļa maksātāja ienākums, kas saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem tiek saņemts kā uzturnauda, nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Ņemot vērā, ka vecāku pienākums (gan tēva, gan mātes) ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt, savukārt, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, bet bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo, saņemot uzturnaudu bērna aprūpei no bērna tēva, neveidojas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums arī gadījumā, ja šie naudas līdzekļi tiek pārskaitīti uz mātes kontu.

Tomēr vēršam uzmanību, ka nodokļa maksātājam (bērna mātei) ir pienākums nodrošināt pierādījumus, ka naudas līdzekļi, kuri tiek pārskaitīti uz tās kontu, tiek maksāti bērna aprūpei. Kā pierādījums var būt bankas maksājuma mērķī norādītā informācija, bērna radniecību apliecinošs dokuments u.tml.

Gada ienākumu deklarācijā ir jādeklarē visi gada laikā saņemtie ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro.

Attiecībā uz radniecības pakāpes noteikšanu – to nosaka Civillikums, t.i., radniecības tuvumu starp divām personām taisnā līnijā nosaka pēc pakāpju, t. i., dzimšanu, skaita. Dēls attiecībā pret tēvu stāv pirmajā radniecības pakāpē, bērna bērns pret vectēvu – otrajā, bērna bērna bērns pret vectēva tēvu – trešajā radniecības pakāpē utt. Radniecības tuvuma noteikšanai sānus līnijā starp divām personām ievēro tikai pakāpju jeb dzimšanu skaitu un no vienas no šīm personām, neieskaitot viņu pašu, skaita augšup taisnā līnijā uz viņu kopējo trešo personu un no šīs pēdējās lejup uz otru no šīm personām. Īsti brāļi un māsas atrodas otrajā radniecības pakāpē, tēva vai mātes brālis ar brāļa vai māsas meitu un tēva vai mātes māsa ar brāļa vai māsas dēlu – trešajā.

Tādējādi bērna māte un tēvs nav uzskatāmi par radiniekiem Civillikuma izpratnē. Savukārt bērnu ar tēvu saista pirmās pakāpes radniecība arī gadījumā, ja bērna vecāki nav laulātie un dzīvo šķirti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas