E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11161
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

No adopcijas nevar atteikties

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2017
Edgars

Labdien! Vai var atteikties no bērna adopcijas, kas pirms 2 mēnešiem stājusies spēkā? Bērns ir bijušās sievas, tiek maksāti alimenti. Vai tie arī tiek ietekmēti? Paldies!

A
atbild:
13. janvārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Nē, ja adopcija ir apstiprināta ar tiesas spriedumu, no tās atteikties vairs nevar. Noteiktos apstākļos adopciju iespējams atcelt, kad adoptētais bērns sasniedz pilngadību. Civillikuma 175. pantā noteikts: “Adopciju var atcelt tiesa, ja pilngadīgais adoptētais ar adoptētāju vienojušies par adopcijas atcelšanu. Izņēmuma gadījumā adopciju var atcelt arī tad, ja šādas vienošanās nav, taču pilngadīgais adoptētais pierāda, ka adopcijas rezultātā starp adoptētāju un adoptējamo nav izveidojušās patiesas vecāka un bērna attiecības. Atceļot adopciju, tā izbeidzas ar dienu, kad stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas atcelšanu.”

Atbilstoši Civillikuma 198. pantā noteiktajam, ja bērnu adoptējusi trešā persona, vecāku aizgādība izbeidzas. Tas nozīmē, ka šajā gadījumā līdz ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar bioloģisko tēvu un ar tām saistītās personiskās, mantiskās tiesības un pienākumi pret viņu. Tas nozīmē, ka bērna bioloģiskajam tēvam no dienas, kad spēkā stājās adopcija, zūd pienākums maksāt uzturlīdzekļus un pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus bērna uzturam pāriet uz adoptētāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas