E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11151
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
3
3

Saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu reģistrēšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2017
Lauma

Sveicināti! Vēlos sākt saimniecisko darbību un nodarboties ar mazumtirdzniecību interneta vidē. Tā kā visi darījumi tiks apmaksāti, izmantojot bankas starpniecību, tad stingrās uzskaites kvīšu grāmatiņa nebūtu vajadzīga, kā arī prece tiks nosūtīta, pircēju klātienē nesastapšu, tāpēc, ja tiktu izrakstīta kvīts, tad tā paliktu pircēja neparakstīta. Vai pareizi saprotu, ka darījuma apliecinošais dokuments ir derīgs bankas konta izraksts? Vai bankas konta izraksts ir nepieciešams par katru darījumu, vai arī ir derīgs viens bankas konta izraksts par dienu kopumā, atsaucoties uz to, ja bijuši vairāki darījumi? Paldies!

A
atbild:
24. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējs ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus reģistrē (ieraksta) grāmatvedības reģistrā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāls”.  Žurnāla paraugs ir noteikts Ministru kabineta 2007. gada 20. marta noteikumu Nr. 188 “Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā” 1. pielikumā. 

Ieņēmumus un izdevumus žurnālā reģistrē, pamatojoties uz attaisnojuma dokumentiem. Summu, kas saņemtas kredītiestāžu (banku) kontos vai no tiem izsniegtas, reģistrēšanai žurnālā drīkst izmantot kontu izrakstus, ja nav cita attaisnojuma dokumenta.

Saimnieciskās darbības veicējs maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN – 23%) no saimnieciskās darbības ienākuma, kuru nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Uz saimnieciskās darbības izdevumiem ir attiecināmi tikai tie izdevumi, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Grāmatvedībā uzskatāmi atspoguļojami visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi, kā arī katrs fakts vai notikums, kas rada pārmaiņas uzņēmuma mantas stāvoklī. Grāmatvedību kārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā, tā darbības rezultātiem, naudas plūsmu noteiktā laikposmā, kā arī konstatēt katra saimnieciskā darījuma sākumu un izsekot tā norisi. (Likuma “Par grāmatvedību” 2. panta pirmā daļa).

Grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. Attaisnojuma dokuments ir dokuments, kurš apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esamību un kurā ietverti likuma “Par grāmatvedību” 7. pantā noteiktie dokumenta rekvizīti un informācija par saimniecisko darījumu.

Ja Jums ir nodoms nodarboties ar saimniecisko darbību, katram pašam ir jāapzina arī normatīvie akti – gan grāmatvedības prasības, gan nodokļu maksāšanai.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā ir metodiskais materiāls “Grāmatvedības kārtošana vienkāršā ieraksta sistēmā”, kā arī cita informācija saimnieciskās darbības veicējiem. Nodokļu maksātājam ir iespēja apmeklēt VID seminārus, tie ir bez maksas.

Internetā ir atrodami ļoti daudzi uzņēmumi, kas sniedz nodokļu un grāmatvedības pakalpojumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas