E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11144
Lasīšanai: 3 minūtes

Dzīvokļa īpašuma atsavināšana vai dāvināšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2017
Gita

Dzīvokļa īpašums, kas atrodas laukos, nav reģistrēts zemesgrāmatā, esmu gatava to darīt. Iegūts īpašumā par pajām. Netiek apdzīvots. Gribu atsavināt par labu pašvaldībai vai valstij. Kā rīkoties?

A
atbild:
15. februārī, 2017
Valsts nekustamie īpašumi
Jolanta Grāmatniece, Komunikācijas daļas vadītāja

Lai lasītāja varētu atsavināt vai dāvināt dzīvokļa īpašumu, viņai jābūt noslēgtam pirkuma līgumam ar pašvaldību un, ievērojot likumu “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”, Zemesgrāmatā jāiesniedz nostiprinājuma lūgums, kā arī citi ar dzīvokļa īpašuma iegādi saistītie dokumenti.

Lai dzīvokli atsavinātu par labu pašvaldībai vai valstij, ir jāizvērtē, vai dzīvokļa īpašums nepieciešams valsts vai pašvaldības funkciju nodrošināšanai.

Nostiprinot savas dzīvokļa īpašuma tiesības zemesgrāmatā, lasītāja var vērsties ar priekšlikumu par dzīvokļa īpašuma pārdošanu pašvaldībā vai attiecīgajā valsts iestādē. Valsts pārvalda tikai tos nekustamos īpašumus, kas ir nepieciešami tās funkciju veikšanai, un neiejaucas privātpersonu civiltiesiskajās attiecībās. Tādējādi dzīvokļa iegādi no privātpersonas valsts veiktu tikai izņēmuma gadījumos, kas saistīti ar valsts funkciju nodrošināšanu, piemēram, vides aizsardzības vai valsts drošības jomā. Savukārt viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir sniegt palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā, tādēļ lasītājai vispirms būtu jāvēršas vietējā pašvaldībā ar lūgumu izvērtēt dzīvokļa atsavināšanas vai dāvinājuma pieņemšanas iespēju.  Abos gadījumos ar pašvaldību būtu jānoslēdz līgums – vai nu pirkuma, vai dāvinājuma.

Saskaņā ar Civillikuma 993. pantu zemesgrāmatā jāieraksta ne vien katrs nekustamā īpašuma atsavinājums, bet arī katra tā īpašnieka maiņa, kā arī Civillikuma 1477. pants nosaka, ka korroborācija nepieciešama tajos gadījumos, kad ar darījumu iegūst lietu tiesības uz nekustamo īpašumu. Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Saskaņā ar “Zemesgrāmatu likuma” 1. pantu zemesgrāmatu ierakstiem ir publiska ticamība un nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā ir obligāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas