E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11138
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
15
15

Neapliekamais minimums un atvieglojumi B lapas laikā nepazūd

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2017
Guna

Labdien! Man praktiski katru mēnesi ir slimības lapa B. Gribu zināt – kāpēc aprēķinot algu ir jāsamazina neapliekamais minimums un atvieglojums par apgādājamo par tām dienām, kad ir slimības lapa B? Man taču bērns nekur nepazūd tās dienas, kad slimo.

A
atbild:
16. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Slimības pabalstu (par darbnespējas B lapas periodu) izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). No slimības pabalsta tiek ieturēts nodoklis. Aprēķinot nodokli no slimības pabalsta, VSAA ņem vērā neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus laika periodā, par kuru slimības pabalsts aprēķināts. Vienas kalendāra dienas neapliekamā minimuma apmēru aprēķina, neapliekamā minimuma mēneša summu dalot ar mēneša kalendāra dienu skaitu. Tāpat nepilnajam mēnesim nosaka arī nodokļa atvieglojumu apmēru.

Savukārt darba devējs neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus nepiemēro par dienām, par kurām darbiniekam ir darbnespējas lapa B. Mēnesī, kurā iesniegta darbnespējas lapa B, darba devējs neapliekamā minimuma un atvieglojumu apmēru nosaka pa dienām pēc formulām:

Md=Mm:d

kur

Md – neapliekamā minimuma apmērs kalendāra  dienā;

Mm – neapliekamā minimuma summa mēnesī;

d – mēneša kalendāra dienu skaits.

Ad=Am:d

kur

Ad – nodokļa atvieglojumu apmērs kalendāra dienā;

Am – nodokļa atvieglojumu summa mēnesī;

d – mēneša kalendāra dienu skaits.

Tātad – mēneša neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumu piemēro gan VSAA – par B lapas laiku, gan darba devējs – par laiku, kad esat darbā.

Šāda kārtība ir paredzēta Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība”:

92. Piemērojot likuma 12. un 13. pantu, par laiku, kurā fiziskās personas ienākumam (slimības pabalstam, pamatojoties uz darbnespējas lapu B) proporcionāli darbspēju zaudēšanas laika dienu skaitam tā izmaksas vietā – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā – ir piemērots neapliekamais minimums un nodokļa atvieglojumi, darba devējs, nosakot personas apliekamo ienākumu darba vietā, tos nepiemēro.

93. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, aprēķinot nodokli no slimības pabalsta, ņem vērā likuma 12. pantā noteikto neapliekamo minimumu un likuma 13. panta pirmajā daļā noteiktos nodokļa atvieglojumus laikposmā, par kuru slimības pabalsts ir aprēķināts. Vienas kalendāra dienas neapliekamā minimuma apmēru aprēķina, neapliekamā minimuma mēneša summu dalot ar mēneša kalendāra dienu skaitu. Tāpat nepilnajam mēnesim nosaka arī nodokļa atvieglojumu apmēru.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas