E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11136
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
18
18

Par valdes locekļa nodokļiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2017
Lauma

Vai uzņēmumā var nebūt neviena darbinieka, ja valdes loceklis pats veic grāmatveža pienākumus, pamatojoties uz pilnvarojuma līgumu bez atlīdzības pamata? Pēc IIN likuma nopratu, ka algas nodoklis par valdes locekli ir jāmaksā tajos mēnešos, kad apgrozījums pārsniedz 5 minimālās mēnešalgas (1900 eiro). Šajos mēnešos, neslēdzot darba līgumu, EDS tiek deklarēta alga valdes loceklim? Kādā veidā praktiski tiek apvienoti šie nosacījumi? Vai ir kādi citi minimālie nosacījumi, cik liels algas nodoklis, piemēram, gada laikā ir jāmaksā?

A
atbild:
27. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmuma vadītājs var uzņemties pats kārtot grāmatvedības uzskaiti, ja viņš ir kapitālsabiedrības vienīgais īpašnieks – vienīgais valdes loceklis.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli no valdes locekļu domājamās algas maksā, ja attiecīgā taksācijas gada mēneša apgrozījums ir lielāks par normatīvajos aktos noteikto piecu minimālo mēneša darba algu apmēru (1900 eiro - minimālā mēneša alga 380 eiro, kas reizināts ar koeficientu 5) un kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību, kura nav mazāka par normatīvajos aktos noteikto mēneša darba algas apmēru. Tajā kalendāra gadā, kad kapitālsabiedrība reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā, darba devējs iedzīvotāju ienākuma nodokli no valdes locekļu domājamās algas nemaksā.

Kapitālsabiedrības valdes loceklis aprēķināto ienākumu, ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas deklarē gada ienākumu deklarācijas D1 pielikumā.

No 2017. gada 1. janvāra kapitālsabiedrības valdes locekļi ir pakļauti pensiju un invaliditātes apdrošināšanai ar iemaksu likmi 26,84% pie nosacījuma, ka kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par 1900 eiro un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par 380 eiro.

Savukārt kapitālsabiedrības valdes loceklis, kurš ir sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija, ir pakļauts pensiju apdrošināšanai un obligāto iemaksu likme ir 24,54%. Obligāto iemaksu objekts ir 380 eiro mēnesī.

Ja esat izveidojis savu uzņēmumu, Jums arī kā konkrētam nodokļu maksātājam ir iespējas noskaidrot nodokļa maksāšanas jautājumus Valsts ieņēmumu dienestā, lai zinātu un ievērotu nodokļu likumos noteiktos pienākumus. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas