E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11129
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Atbildētāju aicina uz tiesu ar publikāciju "Latvijas Vēstnesī"

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2017
Andra

Labdien! Esmu iesniegusi šķiršanās pieteikumu tiesā, jo vīrs atteicies šķirt laulību pie notāra (abi esam Latvijas pilsoņi). Mums nav nepilngadīgu bērnu, kā arī nav kopīga īpašuma (ir noslēgts laulības līgums par mantas šķirtību. Formāli vīra deklarētā dzīvesvietas adrese ir ārpus Latvijas, bet faktiskā dzīvesvieta ir Latvijā. Dokumenti no tiesas viņam ir nosūtīti gan uz faktisko dzīvesvietas adresi, gan deklarēto, tomēr papīri no abām adresēm ir atsūtīti atpakaļ uz tiesu, lai gan ir pierādījumi, ka viņš dzīvo Latvijā, bet ignorē pasta sūtījumus. Sanāk, vīrs oficiāli dokumentus nav saņēmis, kā arī neplāno saņemt, līdz ar to uzskatāms, ka persona nav informēta par tiesas procesu. Vai pastāv iespēja tikt šķirtiem, ja persona turpina apzināti nesaņemt pasta sūtījumus (jo persona dzīvo Latvijā un ir sasniedzama norādītajā adresē)? Cik ilgā laika posmā tas būtu iespējams, ņemot vērā tiesu noslogotību?

A
atbild:
12. janvārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Civilprocesa likuma 236. panta ceturtajā daļā ir noteikts: "ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu".

Ja atbildētājam nav deklarētas dzīvesvietas Latvijā un prasītājam atbildētāja dzīvesvieta nav zināma, kā arī ja dokumentus nevarēja izsniegt adresē, kuru bija norādījis prasītājs vai tiesas dokumentus nevarēja izsniegt saskaņā ar Civilprocesa likuma 56.2 pantu, kas nosaka dokumentu piegādāšanu un izsniegšanu personai, kuras dzīvesvieta vai atrašanās vieta nav Latvijā, atbildētāju aicina uz tiesu ar publikāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" (Civilprocesa likuma 59. panta pirmā daļa).

Precīzi prognozēt, cik ilgu laiku prasīs lietas izskatīšana, iepriekš nevar, taču Civilprocesa 59. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka tiesa var izskatīt lietu bez atbildētāja piedalīšanās, ja pagājis ne mazāk kā viens mēnesis no aicinājuma publikācijas dienas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojuma "Laulības šķiršana tiesā".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas