E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11118
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja kopīpašnieki nevar vienoties par zemes sadalīšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2017
Inese

Kādi ir iespējamie risinājumi, ja 6 no 30 kopīpašniekiem neparaksta vienošanos par lietošanas kārtību netaisnīga domājamo daļu sadalījuma dēļ starp kopīpašniekiem? Vai bez šīs vienošanās var sākt zemes mērīšanu? Vai reālajai sadalei būs nepieciešams detālplānojums, ja katrs no kopīpašniekiem izdalīs 1–3 zemes gabalus? Vai pašvaldība rīkojās pareizi, agrākajam īpašniekam piešķirot ielas, un kā šīs ielas atsavināt pašvaldībai? Kādi ir risinājumi 12 kopīgo gabalu sadalei uz 30 kopīpašniekiem, ja domājamo daļu skaits zināms, bet nevar savstarpēji vienoties par to reālo atrašanās vietu?

A
atbild:
13. janvārī, 2017

Ja kopīpašnieki nevar savstarpēji vienoties, tad kopīpašumu var sadalīt tiesas ceļā.

 Ja vēlas sadalīt kopīpašumu reālajās daļās, ir jāņem vērā (arī tiesai), ka nevar apstiprināt kopīpašumā esoša zemes gabala reālu sadalīšanu, ja šādu sadalīšanu liedz speciālas likuma normas, tostarp:

  • Zemes ierīcības likuma 15. panta pirmā daļa kontekstā ar vietējās pašvaldības apstiprinātiem teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem (Senāta lieta SPC-79/2008),
  • likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 8. pants, kas satur aizliegumu sadalīt zemi, ja ar to tiek apdraudēta kultūras pieminekļa saglabāšana. (Senāta lieta SKC-40/2003 un SPC-2/2004).

Kopīpašnieku kopīgam vienošanās aktam par zemes gabala reālu sadalīšanu nav tiesiskas nozīmes, ja norādītās likuma normas liedz izdarīt zemes gabala sadalīšanu vispār. (Senāta lieta SPC-2/2004).

Jāņem vērā, ka Ministru kabineta noteikumu Nr. 240 "Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi" 10. punktā pašvaldībai ir dots pilnvarojums teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā noteikt jaunveidojamo zemes vienību minimālo platību, kā arī pieļaujamās atkāpes no tās. Pieļaujamā atkāpe no minimālās platības ir iedibināta, lai pašvaldībai pie objektīviem apstākļiem pastāvētu iespēja sadalīt zemi, ja iztrūkst neliela platība, kas būtiski neietekmē zemes vienības gabala lielumu. Piemēram, pēc precīzās zemes kadastrālās uzmērīšanas konstatēts, ka minimālās platības ievērošanai pietrūkst daži kvadrātmetri zemes. Līdz ar to teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā katrai funkcionālai zonai pašvaldība var noteikt gan minimālo jaunveidojamo zemes vienību minimālās platības, gan pieļaujamās atkāpes no tām. Ja tās nav noteiktas teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā, tad nekādas atkāpes no noteiktās minimālās jaunveidojamās zemes vienības platības nav pieļaujamas. 

Savukārt, ja nepieciešams sadalīt jau apbūvētu zemes vienību, pieļaujama atkāpe no teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā noteiktās zemes vienību minimālās platības, apbūves blīvuma un apbūves intensitātes, kā arī citām prasībām, ja tiek nodrošināta piekļūšana pie katras zemes vienības. To nosaka Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 240 "Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi" 12. punkts.

Minētie nosacījumi ir piemērojami gadījumos, ja zemes vienībā ir uzbūvētas būves, vai to būvniecība ir uzsākta līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, tas ir – līdz 2013. gada 22. novembrim.

Ja nepieciešams sadalīt jau apbūvētu zemes vienību, pieļaujama atkāpe no teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā noteiktās zemes vienību minimālās platības, apbūves blīvuma un apbūves intensitātes, kā arī citām prasībām, ja tiek nodrošināta piekļūšana pie katras zemes vienības. Saskaņā ar šajā punktā minētajiem nosacījumiem izveidotās zemes vienības tālākā izmantošana veicama atbilstoši teritorijas plānojumam vai lokālplānojumam.

Pēc VARAM rīcībā esošās informācijas var secināt, ka šajā gadījumā būs jāizstrādā detālplānojums, lai sadalītu nekustamo īpašumu 20 jaunveidojamos zemes gabalos. Detālplānojumu arī nevarēs apstiprināt, ja to nesaskaņos visi kopīpašnieki.

Skaidrojumu ar ielām (ceļiem) iespējams sniegt tikai par konkrētu objektu, redzot dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas