E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11116
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Parādniekam jāsazinās ar tiesu izpildītāju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2017
Janis

Sveiki! Lieta tāda, ka dzīvoju Anglijā, bet vēlos doties atpakaļ uz LV, bet man ir parādsaistības Latvijā un esmu Creditreform, bankas konts ir nobloķēts. Gribētu strādāt Latvijā. Kas man ir jādara un kur jādodas, lai atvērtu atkal savu bankas kontu. Arī alimentus kādu laiciņu nebiju maksājis. Ar ko vispār sākt?

A
atbild:
24. janvārī, 2017

Pēc atgriešanās Latvijā, kad uzsāksiet darba tiesiskās attiecības, noteikti iesakām Jums sazināties ar savu tiesu izpildītāju vai visiem tiesu izpildītājiem, ja Jums gadījumā lietas atrodas pie vairākiem. Tas ir nepieciešams, lai varētu pārrunāt esošo situāciju un aizpildīt savu mantiskā stāvokļa deklarāciju. Sekojoši būtu jāraksta iesniegums tiesu izpildītājam ar lūgumu atķīlāt bankas kontu, norādot, ka uz to saņemat darba samaksu. Iesniegumam klāt varat pievienot bankas konta pārskatu, kas to apliecina. Tādā gadījumā tiesu izpildītājs Jūsu bankas kontu atbloķēs un veiks ikmēneša ieturējumus no Jūsu darba algas saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem.

Ieturējuma apmēri ir šādi:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 %, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 % apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, ieturējumus izdara 30 % apmērā, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 % apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu.

Ja Jūsu parādsaistību apjoms pārsniedz 5000 eiro, kam ir iestājies saistību termiņš un Jūs atbildīsiet maksātnespējas subjekta pazīmēm, Jūs varat apsvērt domu pieteikt fiziskas personas maksātnespēju. Lai to izdarītu, jābūt nodokļu maksātājam Latvijas Republikas teritorijā pēdējos sešus mēnešus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas