E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11110
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
3
3

Par PVN piemērošanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2017
Katrina Dzerkale

Labdien! Man ir jautājums par mikrouzņēmumu un eksporta nodokli. Ja es esmu reģistrējies kā PVN nemaksātājs, vai man ir atļauts sūtīt savas darinātās lietas pasūtītājiem ārzemēs? Ja jā - kādas atskaites man nepieciešams iesniegt un ar kādu nodokli man būs jārēķinās? Liels paldies!

A
atbild:
14. februārī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Nodokļu speciālisti

Kā saprotams no uzdotā jautājuma, Latvijā reģistrēts komersants, kas ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, veic preču piegādi no Latvijas uz trešajām valstīm.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5. panta pirmajā daļā noteikts, ka ar pievienotās vērtības nodokli apliekamie darījumi ir šādi saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veikti darījumi:

1) preču piegāde (tostarp preču piegāde Eiropas Savienības teritorijā un preču eksports) par atlīdzību;

2) pakalpojumu sniegšana par atlīdzību;

3) preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā par atlīdzību.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmās daļas 1. punktu nodokļa maksātājs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, pirms tas veic ar nodokli apliekamos darījumus.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 41. panta pirmās daļas 1.punktā noteikts, ka ar nodokli apliekamiem darījumiem piemēro nodokļa standartlikmi 21 procenta apmērā, ja šajā likumā nav noteikts citādi.

Atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59. panta pirmajā daļā noteiktajam iekšzemes nodokļa maksātājs ir tiesīgs nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 50 000 eiro.

Tādējādi Pievienotās vērtības nodokļa likums nosaka iekšzemes nodokļa maksātajiem izvēli reģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā pirms apliekamo darījumu sākšanas vai tad, kad tā veikto ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedz 50 000 eiro.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 34. panta desmitajā daļā ir noteikts – ja nereģistrēta nodokļa maksātāja ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu vērtība 12 mēnešu laikā pārsniedz šā likuma 59. panta pirmajā daļā noteikto reģistrācijas slieksni, šā nodokļa maksātāja ar nodokli apliekamā darījuma vērtība līdz reģistrācijas brīdim ir summa, kas pārsniedz 50 000 eiro. Aprēķinātā nodokļa summa ir iekļaujama darījuma vērtībā.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 119. panta otrajā daļā noteikts – ja nereģistrēta nodokļa maksātāja veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir pārsniegusi 50 000 eiro, tas šā likuma 34. panta desmitajā daļā noteiktajā kārtībā aprēķināto nodokli iemaksā valsts budžetā 20 dienu laikā no tā kalendāra mēneša beigām, kad šī summa pārsniegta.

Pēc reģistrēšanās Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā eksporta darījumi no Latvijas būs jādeklarē pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas