E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11106
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Transportlīdzeklī nedrīkst pārvadāt lielāku pasažieru skaitu, kā paredzēts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2017
Anda

Satrauc jautājums par skolēnu pārvadājumu drošību Kuldīgas novada Snēpeles pašvaldības autobusā, kur skolēni jau ilgu laiku tiek pārvadāti lielākā skaitā, nekā ir sēdvietu, saspiežoties solos pa 2-3, nepiesprādzējoties (kaut autobuss ir aprīkots ar drošības jostām). Pašvaldības pārstāves norāda, ka neko nevarot darīt, lielāks autobuss nav un nebūs, un ka citos autobusos arī bērni tiekot šādi pārvadāti... Jautājums ir, vai šādi netiek pārkāpti CSN un bērnu tiesības? Kur meklēt risinājumu?

A
atbild:
13. februārī, 2017
Valsts policija
Simona Grāvīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Mairita Spulle, galvenā inspektore

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas galvenā inspektore Mairita Spulle aprakstīto situāciju komentē šādi: “Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 14. punktā noteikto pašvaldība nodrošina transportu izglītojamo nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ dzīvesvietā, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu.

Likuma “Par pašvaldībām” 15. panta 23. punktā noteikts, ka viena no pašvaldības funkcijām ir īstenot bērnu tiesību aizsardzību attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

Ceļu satiksmes noteikumu 23. punktā noteikts, ka pasažieriem, kuru sēdvietas aprīkotas ar drošības jostām, braukšanas laikā jābūt piesprādzētiem. Minēto noteikumu 25.4. apakšpunktā noteikts, ka transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums, braucot ar mehānisko transportlīdzekli, kura konstrukcijā paredzētas drošības jostas, būt piesprādzētam un nevest pasažierus, kuri nav piesprādzējušies (tas attiecas uz visiem pasažieriem, kuru sēdvietas aprīkotas ar drošības jostām).

Savukārt Ceļu satiksmes noteikumu 183. punktā noteikts, ka transportlīdzeklī nedrīkst pārvadāt lielāku pasažieru skaitu, kā norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentā vai norādījis (paredzējis) transportlīdzekļa izgatavotājs. Pasažieri jāpārvadā tā, lai tie netraucētu transportlīdzekļa vadītāju un neierobežotu viņam redzamību. Pasažierus vieglajos automobiļos un kravas automobiļos atļauts pārvadāt tikai šim nolūkam paredzētajās sēdvietās, bet autobusos – arī šim nolūkam paredzētajās stāvvietās.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk tekstā – LAPK) 149.4 panta otrajā daļā noteikto par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram galvā nav aizsprādzētas aizsargķiveres, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam trīsdesmit eiro apmērā. Saskaņā ar LAPK 149.32 panta pirmajā daļā noteikto par lielāka pasažieru skaita pārvadāšanu, nekā to norādījis transportlīdzekļa izgatavotājs, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam četrdesmit eiro apmērā. Savukārt saskaņā ar LAPK 214.panta pirmajā daļā noteikto Valsts policija izskata minētos administratīvos pārkāpumus.

Līdz ar to secināms, ka transportlīdzekļa vadītājs ir atbildīgs par atbilstošu pasažieru skaitu autobusā un to, lai pasažieri būtu piesprādzējušies. Savukārt gadījumos, kad transportlīdzekļa vadītājs pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, aicinām vērsties Valsts policijā.

Papildus informējam, ka VBTAI lūgs Kuldīgas novada Snēpeles pagasta pārvaldi sniegt skaidrojumu par drošības pasākumu ievērošanu, pārvadājot skolēnus, kā arī vērsīs uzmanību uz Ceļu satiksmes noteikumos noteikto.”

Savukārt Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Simona Grāvīte norāda: “Policija nosoda šādu rīcību, tā ir nepieņemama. Par bērnu drošību atbildību uzņemas autobusa vadītājs, kuram ir pienākums pārliecināties, vai autobusa pasažieri izmanto drošības jostas, proti, ir piesprādzējušies. Ja sēdekļi ir aprīkoti ar drošības jostām, tad tās būtu jālieto. Tāpat, pārvadājot vairāk bērnu, nekā pieļauj autobusa sēdvietas, tiek apzināti riskēts ar bērnu drošību. Par šādu pārkāpumu būtu pamats autobusa vadītāju arī saukt pie administratīvās atbildības.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas