E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11104
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļu apmērs pusaudzim

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2017
Sandra

Kā tiek aprēķināta uzturnauda pusaudzim, ja tēvs jau 7 gadus dzīvo un strādā Anglijā. Vēlos pieteikt uzturnaudu caur tiesu.

A
atbild:
06. janvārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas jānodrošina katram bērnam neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu (Civillikuma 179. panta piektā daļa). Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru" 2. punktam minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam  no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu sasniegšanai ir 30% no minimālās mēneša algas. Tiesa nevar piedzīt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par šo. Tā kā 2017. gadā noteiktā minimālā mēneša alga Latvijā ir 380 eiro, attiecīgi piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pusaudžu vecuma bērnam ir vismaz 114 eiro mēnesī.

Prasītājs var tiesu lūgt noteikt lielāku uzturlīdzekļu apmēru, taču tādā gadījumā ir jāiesniedz pierādījumi, kas apliecina, kāpēc bērna uzturam ir nepieciešama tieši tāda summa, nevis lielāka vai mazāka. Nosakot uzturlīdzekļu apmēru, kas pārsniedz valstī noteikto minimālo, tiesa vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku, tai skaitā arī bērna mātes, finansiālo stāvokli.

Ja pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās bērna tēvs uzturlīdzekļus joprojām nemaksās, Jums jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, lai uzsāktu tiesas sprieduma izpildi bērna tēva mītnes valstī – Lielbritānijā.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā  „Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas