E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11095
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Tiesas spriedums arvien ir spēkā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2017
Andra

Sveiki. Ar bērna tēvu esam precējušies, bet vēlos šķirties un lūgt UGF uzturlīdzekļus, jo bērna tēvs nestrādā. 2013. gadā jau bijām pašķīrušies un biju pieprasījusi uzturlīdzekļus, kurus bērna tēvs labprātīgi maksāja (tas bija pirms kāzām), līdz sagājām atkal kopā. Vai viss uzturlīdzekļu piedzīšanas process būs jāsāk no jauna? Vai ir derīgs tas pats tiesas lēmums?

A
atbild:
04. janvārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, tas ir obligāts un izpildāms visā valsts teritorijā, un to var atcelt tikai likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā. Tātad, ja neviena no pusēm nav vērsusies tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņas pārtraukšanu, tiesas spriedums arvien ir spēkā. Līdz ar to, ja vien negrasāties piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā, nekā noteikts pašlaik spēkā esošajā tiesas spriedumā, nav nepieciešams sniegt jaunu prasību tiesā.

Lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piedziņu, Jums vispirms jāvēršas tiesā, kurā tika izskatīta lieta, ar lūgumu izsniegt izpildu rakstu par uzturlīdzekļu piedziņu. Pēc tam ar šo izpildu dokumentu jādodas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar rakstveida pieteikumu uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu no parādnieka kustamās mantas, nekustamā īpašuma un ienākumiem. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā.

Ja piedziņa nebūs iespējama, uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, bet ne vairāk, kā noteikts tiesas spriedumā, izmaksās Uzturlīdzekļu garantiju fonds. 

Lai saņemtu uzturlīdzekļus bērna uzturam, faktam, ka joprojām esat laulāta ar bērna tēvu, nav nozīmes. Piedziņas procesu var uzsākt nekavējoties.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas