E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11092
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
2
1
2

Publiska līdzekļu piesaiste bez licences ir aizliegta

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2017
Māra

Labdien! Saņēmu piedāvājumu investēt investīciju kompānijā “VIVAT Multitalent AG”, kurai mēnesī būtu jāmaksā 50 eiro, solot pēc noteiktiem gadiem atdevi 30%. Internetā redzu ierakstus, ka šī kompānija Latvijā zem dažādiem nosaukumiem darbojas jau kopš 2014. gada. Vai šāda kompānijas darbība Latvijā ir likumīga? Vai ir vērts tajā ieguldīt? Paldies par atbildi!

A
atbild:
04. janvārī, 2017

Uzņēmums ar nosaukumu “VIVAT Solution GmbH&Co.KG” nonāca FKTK redzes lokā 2014. gada sākumā. Iepazīstoties ar minētā uzņēmuma sniegto darbības aprakstu un citiem iesniegtiem dokumentiem, FKTK secināja, ka uzņēmums pēc būtības veic publisku līdzekļu piesaisti un no klientiem (aizdevējiem) uz līguma pamata pieņem naudas līdzekļus, pretī maksājot noteiktus procentus.

Minētais faktiski nozīmē, ka “Vivat Solution” pieņem naudas līdzekļus (noguldījumus) un maksā procentus, kam būtu jāsaņem attiecīga atļauja no FKTK. “Vivat Solution” nebija un līdz šim nav saņēmusi atļauju noguldījumu pieņemšanai, tādējādi tā nav tiesīga izsludināt noguldījumu un citu atmaksājamo līdzekļu pieņemšanu un pieņemt tos, kā arī maksāt par tiem procentus. Jebkuras darbības, kas ir saistītas ar finanšu pakalpojumiem, bez attiecīgas atļaujas (licences) ir aizliegtas. 

Iedzīvotājiem, kuri nav profesionāļi finanšu pakalpojumu jomā, bet vēlas noguldīt finanšu līdzekļus, rekomendējam doties uz savu banku vai ieguldījumu brokeru sabiedrību, kam ir licence. Šādiem pakalpojumu sniedzējiem ir pienākums informēt par iespējamajiem riskiem un nodrošināt klienta riska profilam atbilstošu piedāvājumu.

FKTK uzrauga tikai licencētus tirgus dalībniekus, kas saņēmuši attiecīgu licenci noguldījumu vai ieguldījumu piesaistei. Tikai pie šiem pakalpojumu sniedzējiem klientu aizsargā valsts – gan kā patērētāju, gan kā noguldītāju.

FKTK aicina ikvienu personu, kura vēlas izmantot finanšu pakalpojumus, pārliecināties, vai iespējamais pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs sniegt šādus pakalpojumus. Informācija par visiem licencētajiem pakalpojumu sniedzējiem Latvijā ir atrodama komisijas mājaslapā internetā sadaļā 'Tirgus dalībnieki' (mājaslapas adrese www.fktk.lv).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas