E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11075
Lasīšanai: 2 minūtes

Priekšrocību un parastās uzņēmuma akcijas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Jānis Kalnbergs

Jaundibināts uzņēmums man piedāvā daļu algas izmaksāt ar parastajām uzņēmuma akcijām, pēc 5 gadiem tām nonākot manā īpašumā. Vēlos uzzināt, vai šāda iespēja ir likuma ietvaros, ja tiek slēgts savstarpējs līgums? Papildus, vai Latvijā likuma ietvaros ir atļauta priviliģētu akciju (preferred stock) izmantošana, kas šobrīd esošajiem uzņēmuma dalībniekiem ļautu nākotnē saglabāt kontroli pār uzņēmumu, tas ir, parastās akcijas atstājot tikai minimālu iespēju ietekmēt lēmumus uzņēmumā?

A
atbild:
25. janvārī, 2017
Una Medne
juriste

Darba likums pieļauj līgumā iekļaut nosacījumu, ka daļa darba algas tiek izmaksāta naudā, bet daļa citādā veidā, piemēram, kā Jūsu gadījumā – akcijās.

Saskaņā ar Komerclikuma 231. un 232. puntu, Latvijā ir atļautas priekšrocību akcijas. Saskaņā ar Komerclikuma 232. panta otro daļu priekšrocību akcijas nedod balsstiesības. No priekšrocību akcijām izrietošās tiesības nosaka statūtos (Komerclikuma 232. panta pirmā daļa).

Turklāt saskaņā ar Komerclikuma 232. panta trešo daļu, ja akcionāram, kuram pieder priekšrocību akcijas ar īpašām tiesībām attiecībā uz dividendes saņemšanu, par diviem pārskata gadiem pēc kārtas neizmaksā dividendes vai izmaksā tikai daļu no tām, nākamajā pārskata gadā viņš iegūst balsstiesības atbilstoši vispārējiem noteikumiem proporcionāli viņam piederošo priekšrocību akciju nominālvērtību summai.

Jums kā parasto akciju īpašniekam ir tiesības uz dividendēm vai cita veida ienākumiem, kā arī ir balsstiesības uzņēmuma kopsapulcēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas