E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11074
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Arī ienākumam no apgrūtinājumu platības atsavināšanas nav piemērojams IIN

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Līga Eglīte

Pārdevu lauksaimniecības zemi 7,7 ha zemnieku saimniecībai un saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.7 panta nosacījumiem ieņēmumi netiek aplikti ar nodokli. Šajos 7,7 ha 0,1 ha veido elektrolīniju aizsargjoslas teritorija un 0,2 ha ceļa servitūta teritorija, kas ZG ierakstītas kā apgrūtinājums. Tā kā elektrības stabi šķērso tīrumu, zeme tiem visapkārt tiek apstrādāta un izmantota kā lauksaimniecības zeme, saprotu, ka par to nodoklis man nav jāmaksā. Bet vai man ir jāmaksā nodoklis par 0,2 ha ceļa servitūta teritoriju (lauku ceļš starp tīrumiem), kas ZG ir iekļauta kā apgrūtinājums?

A
atbild:
20. janvārī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Līdz 2018. gada 1 .jūlijam ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kurš pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ja ir izpildīti visi turpmākie nosacījumi:

1) īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā – kā saimnieciskās darbības veicēja;

2) vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no 1. punktā minētās personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 euro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, vai arī šī persona saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Zemesgrāmatā ierakstītās nekustamā īpašuma apgrūtinājumu (elektrolīniju aizsargjoslas teritorija un ceļa servitūta teritorija) platības, kas atrodas uz lauksaimniecībā izmantojamās zemes, nav nodalāmas atsevišķi no kopējās lauksaimniecības zemes platības, un ienākumam, kas gūts no apgrūtinājumu platības atsavināšanas, nav piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas