E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11073
Lasīšanai: 4 minūtes

Pārceļot ierēdni, ir jāuzklausa viņa viedoklis

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Dace

Labdien! Esmu ierēdne, šķīrusies, divu nepilngadīgu bērnu māte, bērni dzīvo pie manis. Vai mani (bez manas piekrišanas) var pārcelt citā amatā, ja tur ir jāstrādā 24 stundas (maiņu darbs, bet nosaukts kā summētais darba laiks 24 h režīmā)? Pašlaik strādāju summēto darba laiku, bet pārsvarā astoņas stundas diennaktī.

A
atbild:
16. februārī, 2017
Valsts kanceleja
Zaiga Barvida, Komunikācijas departamenta konsultante

Saskaņā ar Valsts civildienesta likuma 37. pantu, lai nodrošinātu labu pārvaldību, it sevišķi civildienesta uzdevumu efektīvu izpildi un sabiedrības uzticību civildienestam, kā arī lai veicinātu ierēdņa kvalifikācijas izaugsmi, ierēdni var pārcelt uz citu amata vietu.

Parasti lēmumi par ierēdņa dienesta uzdevumu pildīšanu ir vērsti uz iekšu un nav administratīvie akti. Piemēram, tie ir lēmumi par ierēdņa pārvietošanu uz citu iestādi (arī citā pilsētā), pārcelšanu tādā pašā amatā tajā pašā iestādē, rīkojumi par noteiktu uzdevumu izpildi, dienesta uzdevumu izpildes laika ievērošanu u.tml. Līdz ar to lēmums par personas pārcelšanu līdzvērtīgā amatā tās pašas vai citas iestādes ietvaros parasti ir iekšējs lēmums un nav apstrīdams.

Vienlaikus iestādei, apsverot lēmumu par ierēdņa pārcelšanu, ir jāizvērtē, vai pārcelšanas procedūra vai rezultāts būtiski neskar ierēdņa cilvēktiesības. Tas var būt gadījumos, kad:

1) ierēdņa viedoklis vispār netiek uzklausīts un izvērtēts pirms lēmuma par pārcelšanu;

2) amats, uz kuru ierēdnis pārcelts, neatbilst ierēdņa izglītībai, kvalifikācijai un profesionālajām iemaņām;

3) netiek saglabāts iepriekšējais atalgojums un sociālās garantijas;

4) darbavietas fiziskā pieejamība, piemēram, ja ierēdni pārceļ uz citu apdzīvotu vietu.

Jāuzsver, ka saskaņā ar Valsts civildienesta likuma 37. panta trešo daļu, pārceļot ierēdni, ierēdnis tiek uzklausīts un tiek izvērtēts viņa viedoklis.

No minētā izriet, ka saskaņā ar Valsts civildienesta likuma 37. pantu, lai ierēdni pārceltu uz citu amata vietu, iestādei ierēdnis ir jāuzklausa, un šīs sarunas laikā var tikt izskatīts arī jautājums par darba laiku un ietekmi uz ierēdņa ikdienu. Ja iestāde nepiekrīt ierēdņa viedoklim par pārcelšanu, tai savā lēmumā jānorāda pamatojums pārcelšanas pieļaujamībai un lietderībai, taču vēršam uzmanību, ka pārcelšanai nav nepieciešama ierēdņa piekrišana.

Ierēdnim ir jārēķinās ar neērtībām, kas saistītas ar pārcelšanu citā dienesta vietā, un vienīgi būtiski personiski iemesli vai ārkārtējas ciešanas, kas veido būtisku cilvēktiesību aizskārumu, var būt šķērslis pārcelšanai. Ja lēmums par ierēdņa pārcelšanu veido būtisku cilvēktiesību aizskārumu, tad tas ir apstrīdams un pārsūdzams saskaņā ar Administratīvā procesa likumu.

Līdz ar to jautājums par pārcelšanu un jaunajai amata vietai noteikto darba laiku (arī tad, ja abās vietās noteikts summētais darba laiks, taču ierasta ir dažāda prakse darba vietās) risināms iestādes iekšienē, tādējādi aicinām vērsties pie iestādes vadītāja, kas pieņem lēmumu par pārcelšanu, lai izrunātu neērtības (tostarp darba laiku), kas saistītas ar pārcelšanu citā dienesta vietā, un rastu vispiemērotāko risinājumu Jūsu situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas